Nem indul a Toyota és a Honda

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ecoline.hu

Egyelőre nem indítja újra a termelést hazai gyáraiban a világ legnagyobb autógyártójának számító Toyota.

Egyelőre nem indítja újra a termelést hazai gyáraiban a világ legnagyobb autógyártójának számító Toyota. A természeti csapást követően a társaság 21 Japánban található egységét zárta be ideiglenesen, s a cégvezetés mai közleménye alapján a héten még nem is állnak munkába az érintett üzemek alkalmazottai – írja a BBC. Az első becslések alapján a katasztrófa miatt legalább 100 ezer autóval kevesebb hagyhatja el a japán Toyota-gyárak futószalagjait.

Hasonlóan nyilatkozott a Honda vezetése is kedden, a harmadik legnagyobb szigetországi autógyártó szintén legkorábban hétfőn kezdi újra a termelést. A cég szóvivője a beszállítók kiesésével indokolta a döntést: a tájékoztatás szerint a vállalat gyárai az alkatrészek nagyjából 10 százalékát kapják a katasztrófa által érintett területekről, így olyan mértékű készlethiány alakult ki, ami miatt egyelőre fölösleges lenne üzembe helyezni az egységeket.

Az alkatrészhiány nem csak a japán autógyártókat sújtja, már több európai és amerikai cég is kénytelen volt visszafogni termelését az ellátási lánc megszakadása miatt. Tegnap a Nissan ugyan néhány üzemében újraindította a termelést, de a felkelő nap országának második legnagyobb autóipari cége is egyelőre csak az alkatrészgyártást indította meg, az összeszerelő üzemek még nem állnak.

Ecoline

Hozzászólások