Négy évet kapott adócsalásért egy gabonakereskedő

Négy évet kapott adócsalásért egy gabonakereskedő

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Pécsi Ítélőtábla három év öt hónapról négy évre súlyosította pénteken annak a férfinak a börtönbüntetését, aki 2007-ben és 2008-ban összesen mintegy 73 millió forint adót csalt el. Az ítélet jogerős.

A táblabíróság Krémer László vezette tanácsa megalapozottnak találta az ügyben korábban eljáró Somogy Megyei Bíróság határozatát, és az 51 éves Jónás Jánost többrendbeli adócsalásban és számviteli fegyelem rendjének megsértésében mondta ki bűnösnek. Az ítélőtábla azonban túlzottan enyhének találta a férfi büntetését, ezért hosszabb tartamú letöltendő szabadságvesztést szabott ki vele szemben.

A vádlott 2007 és 2008 között egy gabonakereskedéssel foglalkozó gazdasági társaság ügyvezetője volt. Annak érdekében, hogy adófizetési kötelezettségét csökkentse, 137 fiktív számlát állított be a cég könyvelésébe, ezzel mintegy 73 millió forintot "takarított meg". A bűncselekmény kiderült, a férfi ellen eljárás indult. Jónás Jánosnak a büntetése letöltése mellett a 73 millió forint megfizetésével rendeznie kell adótartozását.

©