szerző:
Szegő Iván Miklós
Tetszett a cikk?

Nem álltak le a beruházások Magyarországon idén januárban sem. A hvg.hu korábbi összeállításaiból kiderült, hogy ha a költségvetési problémák, a közszféra nehézségei és a magyar gazdaságpolitika nemzetközi megítélése nem lennének ennyire negatív hatásúak, akkor az ország magángazdasági szereplői jelentős fejlesztésekkel, érdemlegesen tudnának hozzájárulni a GDP növekedéséhez.

Bár sok hír érkezett a bővítésekről, fejlesztésekről, mindazonáltal – amint az cikksorozatunk folytatásából is kiderül majd – bizonyos cégek inkább már megtorpannak a beruházásaikkal, mert a magyar kormány gazdaságpolitikája elbizonytalanított néhány piaci szereplőt. Új beruházások azonban most is indulnak, s egyértelműen a Dunántúl járt jobban: itt 20 olyan fejlesztésről számolhatunk be, amelyet újonnan jelentettek be januárban, míg Kelet-Magyarországon nyolc ilyenre bukkantunk.

Két nyugat-dunántúli megye – Győr-Moson-Sopron és Zala – kiemelkedik a mezőnyből: a két térségben 5, illetve 6 új fejlesztést jelentettek be januárban. Kelet-Magyarországon szintén két megye érdemel említést: Szabolcs-Szatmár-Beregben és Jász-Nagykun-Szolnokban 3-3 új beruházás is indul.

Bokrétaünnepség a kecskeméti Mercedes-gyár építkezésén
©

Összeállításunkból – amelynek elkészítésében közreműködött Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője is – igyekeztünk kiszűrni azokat a beruházásokat, amelyeket már tavaly nyilvánosságra hoztak, és aztán most januárban ismét bejelentettek. Így csak illusztrációképpen említjük meg itt és most a Mercedes (Kecskemét), az Audi (Győr), a Leier (Győr), a Lego (Nyíregyháza), az Opel (Szentgotthárd), Samsonite (Szekszárd) projektjeit.

Négy bővítés a központi régióban

Mielőtt részletesen megvizsgálnánk a megyei beruházásokat, négy – a központi régióban megvalósuló, illetve egyetlen, helyhez nem köthető fejlesztést – sorolunk fel. Új kutatási központot hoz létre 70 új munkahellyel ugyanis Budapesten az IT Services Hungary, a T-Systems International leányvállalata, Magyarország legnagyobb informatikai szolgáltatója. A 2500 fős cég 2012-ben még több száz új munkatárs felvételét tervezi különböző informatikai területekre. Ilosvai Péter, a vállalat ügyvezető igazgatója január közepén a hvg.hu-nak elmondta, hogy a budapesti fejlesztőközpontban alapvetően kétféle tevékenységet folytatnak majd. Az egyik az autóflotta-szolgáltatások számítástechnikai és kommunikációs kiszolgálása, a másik pedig az okostelefonok programozása.

A másik nagyobb budapesti fejlesztés az autóelektronikával foglalkozó Continental Automotive Hungary Kft. 1,6 milliárd forintos budapesti telephelyfejlesztése. A jelenleg 1290 főt foglalkoztató pesti gyáregységben létszámbővítés is várható. Szintén bővít – emberekkel és eszközökkel egyaránt – a fuvarozással, szállítmányozással és logisztikai szolgáltatással foglalkozó Waberer’s cégcsoport. A tavalyi 150 szerelvény beszerzése után idén újabb százzal növeli flottáját, és 150 fővel tervezi növelni a létszámot is. A múlt évben 250 embert vettek fel a társasághoz, amelynek holdingcége először lépte túl a 100 milliárd forintos forgalmat 2011-ben – a Waberer’s honlapja szerint.)

A negyedik projekt még igencsak gyerekcipőben jár: a Világgazdaság értesülése szerint franchise-partnereket keres Magyarországon a Dairy Queen gyorsétterem-lánc. A főleg Amerikában jelen lévő társaság Európán belül elsőként térségünket célozta meg.

Győr és a megye fejlesztései

Az ország egyik legdinamikusabban fejlődő megyéje Győr-Moson-Sopron, azon belül is a megyeszékhely, Győr, ahol nemcsak a már sokszor emlegetett Audi fejleszt. Nem véletlenül emlegettük az autóipart és az Audit: a multinacionális német cég partnereként ismert, ipari termelőberendezések tervezésével, szerelésével és gyártásával foglalkozó Auto-Szoft Automatizálási és Gépgyártó Kft. saját gyártócsarnokot épített egy 740 négyzetméteres új épületben. A 109 milliós beruházás szintén a Győri Ipari Parkban valósult meg. A kft. eddig a győri Audi gyár területén működött. A most elkészült üzemcsarnokba heteken belül áttelepítik gépparkjukat – amint erről a hvg.hu is beszámolt.

Új, passzív elektronikai alkatrészeket gyártó csarnokot, irodát és szociális épületet épített a vasúti játékmodelleket készítő Märklin-Hungária Kft. – talán nem kell hangsúlyoznunk - Győrben. A 362 millió forintos beruházás eredményeként 49 fővel bővülhet az alkalmazottak száma, amely így túllépheti az 530-at. Szintén Győrben bővít a növekvő megrendelések miatt az osztrák Igm Robotsysteme AG tulajdonában levő Igm Robotrendszerek Kft. Két újabb csarnokot (gyártó- és csomagolóüzemet) építenek 1,2 millió euró költséggel, gépek beszerzésére 1,4 millió eurót költenek.

A négy győri beruházáson kívül Győr-Moson-Sopron megyében még két újabb fejlesztés indul a januári hírek szerint: 810 millió forintos projekt keretében épít gyárat Rajkán az autóipari gumitermékeket gyártó I. G. Gasket International Kft. A cég az olasz gumifeldolgozó IG Holding tagja, s a mostani projekt révén hatvan új munkahelyet teremt. A kft. tavaly decemberben kezdte az építkezést, amely várhatóan márciusig tart. A szépség- és fodrászipari termékeket gyártó mosonmagyaróvári Wahl Hungária Kft. több mint 980 millió forintos beruházással új gyártócsarnokot épít és új gyártóeszközöket szerez be. A következő években százzal nőhet a cég jelenlegi 350 fős létszáma.

Zalai fejlesztések

Zalában hat kisebb beruházás zajlik. Letenyén az Antal Forgácsoló Kft. új gyártócsarnoka 235 millió forintból épül. A Pölöskei Szörp Kft. 201 millió forintból fejleszti a telephelyét. A zalaegerszegi Hotel Arany Bárány konferenciateremmel és wellnessz-részleggel bővül (261 millió forintból), Zalakaroson pedig a Gránit Gyógyfürdő 125 millió forintból fejleszt (bár tavaly már átadtak Zalakaroson egy 2,7 milliárdos beruházást – amint arról a hvg.hu is beszámolt).

Keszthelyen repülőmakett-múzeumot és szimulátorközpontot építenek 50 millió forintból, Beleznán pedig biomassza-tárolót avattak a Pannon Pellet Kft. pelletüzemében. Ez utóbbi, frissen lezárult, 102,5 millió forintos beruházást tavaly júniusban kezdték. A korábbi 11 főről 23-ra emelkedett a foglalkoztatottak száma.

Komárom-Esztergom is éledezik

A gazdasági világválság különösen súlyosan érintette az iparosodott közép-dunántúli megyéket: Fejért és Komárom-Esztergomot. Az utóbbiban viszont újraéledni látszik néhány cég. Egy kanadai-magyar befektető például megvásárolta a korábban bezárt finn hűtőgépgyártó Helkama Forste Kft.-t, és újraindítja a hűtőgépek termelését Tatán. Az új tulajdonos január 31-től veszi át a céget és várhatóan 40-50 fővel kezdi meg a termelést.

Bővíti kapacitásait és létszámát a turbófeltöltőket gyártó BorgWarner Turbo és Emissions Systems Kft. az oroszlányi üzemében. A létszámot 20 százalékkal, a kapacitásokat pedig 50 százalékkal növelik 2015-ig a Napi Gazdaság értesülései szerint. Tavaly az amerikai érdekeltségű cég 80 új munkatársat alkalmazott, s ezzel a foglalkoztatottak száma 700-ra nőtt. Munkaerő szempontjából kisebb jelentőségű fejlesztés ugyan, de azért megemlítjük a sertéstartási technológiák tervezésével, értékesítésével és telepítésével foglalkozó Aliter-P Kft. új telephelyét Bábolnán. A kft. a mintegy 200 millió forintos beruházás előtt kilenc embert foglalkoztatott, most ez a létszám néggyel bővül.

Három beruházás Fejérben és Veszprémben


Az IBM kétmilliárd forintból bővítette az egész Európát és Észak-Amerikát kiszolgáló szolgáltató-központjának kapacitását, és 250 fővel növelte létszámát Székesfehérváron – jelentették be januárban. Az IBM Data Storage Systems Kft. új irodákat és munkaállomásokat alakított ki, és már tavaly decemberben az összes tervezett munkahelyet betöltötte. Szintén Fejér megyében, Bodajk határában építi fel idén márciustól új gyártóbázisát és logisztikai központját a német Sonima GmbH. Az autóalkatrészek gyártásával és logisztikai szolgáltatásokkal foglalkozó magyarországi kft. több mint 500 millió forintos beruházással létesít csarnokot, és bővíti létszámát is.

A német Riegel család tulajdonában lévő Haribo 2011 decemberében a magyarországi gyár termelőüzemének és gumicukorgyártó kapacitásának bővítéséről döntött. A Veszprém megyei Nemesvámoson lévő üzem méretét így duplájára növelik. A bővítési munkálatok 2012-ben kezdődnek és a tervek szerint 2013 első felében be is fejeződnek – olvasható a Progressive Newsletterben.

Baranya és Somogy megye

Idén tavasszal call-centert létesít az Unisys Global Services Hungary Pécsen. Az amerikai székhelyű cég mintegy száz embernek ad munkát. Szintén Baranya megye székhelyén, mintegy félmilliárd forintos zöldmezős beruházással hozta létre új telephelyét az elsősorban mezőgazdasági gépek értékesítését és szervizelését végző bajai Axiál Kft.

Több tucatnyi embernek lehet ismét munkája Kaposváron, a NABI buszgyárában. A korábbi 227 dolgozóból tavaly már csak 10 maradt a gyárban. A NABI ügyvezető igazgatója, Baranyai Ferenc a Kapospontnak azonban idén januárban elmondta: márciusban biztos, hogy beindul a kaposvári gyár. Új szerződést írtak alá Los Angelesben. Van megrendelés, három negyedévig biztosan tudnak buszt gyártani a kaposvári gyárban. Az ügyvezető igazgató szerint több tucatnyi embert tudnak majd foglalkoztatni.

Kelet-Magyarország: nyolc fejlesztés


Kelet-Magyarországon nyolc új beruházásról érkezett hír az elmúlt hónapban. Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék vezetik itt a rangsort, mindkét térségben 3-3 új fejlesztésről számolhatunk be.

Szolnok megyében, Karcagon például új, elektronikai hulladékok szétszerelésére és újrahasznosítására szakosodott üzem épül a luxemburgi SDK Hungarn Kft. beruházásában. A beruházás értéke eléri a 12-14 millió eurót, a létesítmény 150 embernek teremt munkalehetőséget a városban. A tervek szerint az üzem alapkövét még idén júniusban lerakják, a termelést pedig várhatóan 2013 második negyedévében kezdik meg.

Félmilliárd forint értékű technológiai fejlesztés folyik a mezőgazdasági gépgyártással foglalkozó szolnoki McHale Hungária kft.-nél. A beruházás eredményeként nő a jelenlegi 130-as létszám a bálázókat előállító ír tulajdonú üzemben. A szekszárdi Ferropatent Zrt. acéláru-kereskedelemmel és előzetes feldolgozással foglalkozik. A jelenleg 58 főt foglalkoztató cég Törökszentmiklóson kezdett telephely létesítésébe.

Szabolcsban is mozdul valami

Ha a beruházások számát nézzük, akkor dinamikusan fejlődött Szabolcs-Szatmár-Bereg januárban. Három korábban be nem jelentett fejlesztés is zajlik itt. (A Legót azért nem soroljuk ide, mert az már tavalyi gyárnyitási körképünkben is szerepelt.) A rendkívüli társadalmi és szociális problémákkal küszködő egykori szocialista iparvárosban, Tiszavasváriban is történik végre valami. (A tiszavasvári feszültségeket jelzi, hogy az ország egyetlen városa volt, melyben jobbikos polgármestert választottak 2010-ben, az ott élő romák helyzetéről pedig riportsorozatban számoltunk be a hvg.hu-n korábban.)

Tiszavasvári - kisebb tavak, nagyobb tócsák szennyvízből
©
A település egykor az Alkaloida gyógyszergyárnak köszönhette a fejlődését. Ez a cég jelenleg az indiai Sun Pharma tulajdonában van. E telephelyen, illetve annak közvetlen közelében működik a Quick 2000 Kft. mostani beruházása is, ahol kft. saját beruházásában építkezett, gépeket vásárolt, és létszámbővítést is végrehajtott a szabolcsi településen. A vegyipari, gépészeti, valamint épületgépészeti területeken műszaki tervezéssel és kivitelezéssel foglalkozó társaság egy 1300 négyzetméteres gyártóműhellyel, irodával, szociális kiszolgáló helyiségekkel, valamint raktárépülettel bővült.

Titokzatos hírek érkeztek januárban Szabolcs megye egykori székhelyéről, Nagykállóról. A jelentőségét a XX. században fokozatosan elvesztő településen állítólag tavasszal kezdi meg üzemének építését egy vállalkozás. Ez lenne az első cég a nagykállói ipari parkban a helyi polgármester nyilatkozatai szerint. A rejtélyes cégről annyit lehet tudni, hogy az autóalkatrész-gyártásban működik, és mintegy 100 millió forintot invesztálna. A cég neve azonban egyelőre titok, a projekt nagyságrendje azonban mutatja, hogy a munkanélküliséget aligha oldja meg a térségben: hírek szerint 5 új munkahely létesülhet a beruházás során.
Most bányásszák a szenet - meddőhányó Farkaslyukon
©

Konkrétabbak a tervek Vásárosnaményban: itt 120-130 millió forintból faipari üzem és oktatóközpont létesülhet a Bereg Tüzép Kft. beruházásában, Az üzemcsarnok kedvező esetben márciusra elkészülhet, a termelést pedig május végén indítanák be. Ezzel összesen 30-40 új munkahely jöhetne létre.

Békés és Csongrád

Ami az Alföld többi részét illeti: Békés megyében, Gyomaendrődön 64 millió forintos fejlesztés fejeződött be a Skylotec Hungary Kft.-nél. A munkabiztonsági felszereléseket, hevedereket gyártó cég jelenleg 125 embernek ad munkát. Csongrádban megemlíthetjük a Makói Gyógy- és Termálfürdőt, amelyet januárban adtak át, a beruházás 3,6 milliárd forintba került.

Észak-Magyarországról kevés új gyárról érkezett hír. Az Ózd környéki farkaslyuki bánya újranyitását tervezgetik ugyan, de itt még a konkrétumok váratnak magukra, ahogyan az januári cikkünkből is kiderült.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!