Rászálltak a Vegyépszerre Romániában?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Jogi lépéseket fontolgat a Nemzetközi Vegyépszer Románia Kft. (NVR) a napokban kirobbant rágalomhadjárat miatt, amelyet egy napilapban megjelent cikksorozat indított útjára mind a helyi, mind pedig a magyarországi sajtóban − mondta a cég a Napi Gazdaságnak.

Egy  román lap újságírói azt állították, hogy a magyarországi vállalat, miután bevételezte a közbeszerzési eljárások során elnyert munkálatok ellenértékét, bezárta képviseleteit és kimenekítette a pénzt az országból, majd csődvédelmet kért, hogy ne kelljen kifizetnie a több mint háromszáz alvállalkozót – írja a Napi Gazdaság. A cikk szerzői többek között azzal is megvádolták a céget, hogy több helyszínen önkényesen abbahagyta a munkálatokat és levonult a munkaterületről, emellett a nemrég átadott, Kolozsvárt elkerülő útszakasz hibás teljesítés miatt egy 100 méteres szakaszon súlyosan megrongálódott, a garanciális javításokat azonban az NVR nem vállalja.

A vádak pontatlan információkra és valótlanságokra épülnek, érthetetlen az is, hogy egy közepes méretű útépítési munka miatt − téves információkra alapozva − mondta az NVR jogi képviselete. A cikk megjelenését követően Alexandru Nazare közlekedési tárcavezető Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövettel folytatott megbeszélésen kijelentette: Románia jogi úton készül kártérítést követelni a Vegyépszer által Romániában el nem végzett munkálatok, valamint a részlegesen befejezett útszakaszok megrongálódása miatt.

A fejléc szövege

A több mint kétszáz alkalmazottat foglalkoztató jogelőd az évek során több megbízatást nyert el 2−25 millió euró közötti értékben. Ezt követően a NVR a Kolozsvárt elkerülő I. szakasz építésének jogát nyerte el konzorciumban egy helyi céggel. Két szerződés született: az első 73,7 millió lej (egy euró 4,3 lej) értékben, melyből a megrendelő a munkáknak több mint a felét lemondta, így a szerződés értéke 31,1 millió lejre csökkent, a második szerződés 45,53 millió lej értékű, mely a pótmunkákkal együtt 49,16 millió lejre változott.

Pár nappal később az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt kolozsvári parlamenti képviselője feljelentést tett az ügyészségen a kolozsvári körgyűrű Bányabükk és Apahida közötti szakaszának tervezői és kivitelezői ellen. Az NVR -t hivatalosan még nem keresték ez ügyben, tudomásunk szerint a feljelentést nem ellenünk tették, az illető politikus mindössze egy teljes kivizsgálást kért a projekttel kapcsolatban − állítja a vállalat.

Az NVR a munkálatok megkezdése óta összesen 17 levelet küldött a megrendelő  helyi közútkezelő vállalatnak (CNADNR), amelyben felhívta a figyelmet a lehetséges földcsuszamlás kockázataira és javaslatot tett a veszély elhárítására, a társaság szerint mindhiába. A február 21-re elkészült műszaki szakértői vizsgálat megállapította, hogy a megrongálódásokat a területtől távol lévő földmozgások okozták, amelyekért a kivitelező nem okolható. Az építés alatt álló szakaszon a CNADNR december legelején leállíttatta a cölöpfúrásokat, lehetetlenné téve a munkálatok folytatását. Ennek ellenére az NVR, a január−februári −20 fokos hidegeket leszámítva, végig a munkaterületen volt és végezte a járulékos munkálatokat.

Tavaly december végén az építőipar recessziója miatt a NVR fizetésképtelenné vált, jelenleg csődeljárás alatt áll. Mivel a CNADNR a mai napig nem utalta az elismert tartozásait, az NVR az erre az időre eső alvállalkozói munkákat nem tudta kifizetni. Összesen 19 alvállalkozóról van szó, a február 21-i csődegyezségi tárgyaláson született megállapodás szerint a hitelezők több mint fele 20-50 százalék kielégítést kap, a többi, döntően a nagyhitelezők, ennél kevesebbet − állítja a cég. A megrendelő időközben a szerződés felbontását kérte, az NVR azonban ragaszkodik a munkálatok folytatásához, mivel szerintük nincs jogalapja a szerződésbontásnak.