Százmillió koronával csökkent a legnagyobb cseh olajtársaság bevétele

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Éves szinten százmillió koronával - a 2010-es 267 millióról 167 millióra - csökkent a Benzina, a legnagyobb cseh üzemanyagtöltő állomásokat üzemeltető társaság adózott nyeresége.

A lengyel PKN Orlen csoport tulajdonában lévő Benzina az üzemanyagok iránti csökkenő keresletet a töltőállomásokon szélesebb körű és gazdagabb választékú frissítő kínálattal szeretné legalább részben pótolni  - közölte Martin Durcák, a Benzina vezérigazgatója csütörtökön Prágában.

A Benzina, amely Csehország szerte több mint 300 benzinkutat üzemeltet, a közeljövőben 50 töltőállomáson Stop Café néven új gyorséttermeket nyit, míg 38 helyen nagymértékben korszerűsítik és szélesítik a frissítők kínálatát. A Stop Café gyorséttermeket az anyavállalat, a PKN Orlen kútjainál bevezetett koncepció alapján alakítják ki.   

Csehországban már néhány éve csökken az üzemanyag fogyasztás. 2007-től a tavalyi év végéig a visszaesés 15 százalékos. A tavalyi fogyasztás 1,78 millió tonna volt. Durcák szerint ebben nagy szerepe van annak, hogy egyre elterjedtebbek a diesel-motoros kocsik, illetve, hogy az új autók fogyasztása alacsonyabb, mint a régebb gyártmányúaké.

Országszerte több mint 3 700 nyilvános benzinkút üzemel, ami megfelel a nyugat-európai átlagnak. Ugyanakkor terjednek a zárt közösségeket kiszolgáló benzinkutak, elsősorban a nagy iparvállalatoknál. Ezek száma jelenleg meghaladja a 400-t.

A Benzina a következő két évben nagyjából egy tucat új benzinkutat kíván nyitni - mondta Durcák.