Egyedül világít tovább az Osram

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Kiválik az Orsram a Siemensből, miután utóbbi részvényesei a január 23-án tartott müncheni közgyűlésükön túlnyomó többséggel megszavazták a világítástechnikai cég konszernből való leválasztását. A várakozás szerit így a cég majd "jobban látszik".

Wolfgang Dehen, az Osram Licht elnöke a voksolás után azt mondta, hogy azért volt az fontos mérföldkő, mert a vállalat részvénypiaci bevezetése után, önálló vállalatként "az Osram tovább erősítheti és bővítheti a globális fényforráspiacon betöltött vezető szerepét". Peter Löscher, a Siemens AG elnöke szerint az Osramnak tőzsdén jegyzett vállalatként közvetlen hozzáférése lesz a tőkepiachoz, és lehetősége nyílik a profiljának széles nyilvánosság előtti élesebb kirajzolására. Ráadásul a Siemens szempontjából az Osram vonzó befektetés és értékes, önállóan forgalmazható vagyontárgy.

Az Osram kiválása a kereskedelmi jegyzékbe való bejegyzéssel válik hatályossá – ez legkorábban áprilisában történhet meg. Ezután megkezdődhet a frankfurti és müncheni tőzsdén az Osram részvényekkel való kereskedés. A Siemens részvényesei tíz részvényenként egy Osram részvényt kapnak.

A München székhelyű Osram a világ két vezető fényforrásgyártójának egyike. Portfóliója a  hagyományos lámpáktól  és az optikai félvezetőktől (mint a fénykibocsátó dióda, azaz LED-ek) az elektronikus előtéteken (működtető elektronikákon) át a komplett világítótestekig,  fénymenedzsment-rendszerekig és világítási megoldásokig tart. A vállalat világszerte mintegy 39 000 munkatársat foglalkoztat, és a 2012-es gazdasági évben 5,4 Mrd eurós árbevételt ért el. Az árbevétei több mint 70 százaléka az energia-hatékony termékekből származik.