Mérföldkő a pénztárgép projektben – mi lesz ezután?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Mérföldkőhöz érkezett a pénztárgépek NAV kompatibilissé tételének folyamat, a minisztériumi rendelet előírásainak nagy része ugyanis március 20-án lépett életbe. Ezek a rendelkezések az edigiektől eltérően elsősorban az adózókat érintik. Hogyan tovább?

A pénztárgép projekt eddigi szakasz jórészt az adóhivatalra rótt tennivalókat, a most, március 20-án életbe lépett szabályok azonban már az adózók széles tömegét érinti, tekintve, hogy az NGM-rendelet előírásainak zöme ekkor lépett hatályba. A helyzet ennek ellenére vagy épp e miatt meglehetősen bonyolult és zavaros, ezért az Adózóna áttekintette, hogy hogy az érdemi változások bekövetkezésének milyen feltételei vannak, s mi ezeknek a tényleges, illetve várható időbeni lefutása – legalábbis ez idő szerint.

Március 20-ával egyidejűleg a számla, egyszerűsített számla és nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint a nyugta adását biztosító pénztárgép és taxaméter alkalmazásáról szóló 24/1995. (XI. 22.) PM rendelet is jórészt sutba került. Hatályban maradtak viszont a PM-rendeletnek azon rendelkezései, amelyek az Áfa tv. által nevesített bizonylatok adóigazgatási azonosítására vonatkozó követelményeit szabályozzák, függetlenül attól, hogy a bizonylatok megjelenési formája, előállítási módja milyen.

Azok az idén március 20-át megelőzően engedélyezett pénztárgépek, amelyek nem felelnek meg az NGM-rendelet által támasztott követelményeknek, és elektronikus naplóval sem rendelkeznek, legfeljebb ez év június 30-áig üzemeltethetők, míg azok, amelyek egyedül abban térnek el az előzőektől, hogy elektronikus naplójuk is van, legfeljebb ez év végéig. Az elsőként említett kör számára további megkötést jelent az a jogszabályi előírás, miszerint a NAV-nak március 10-éig közzé kellett volna tennie internetes honlapján a 2013. június 30-áig használható pénztárgépek típusmegnevezését és engedélyszámát. Ahogy ez a megfogalmazásból már sejthető, erre egyelőre még nem került sor. A legutolsó információk szerint a közzététel mintegy egy hónapos csúszást szenved.

További részleteket itt lehet olvasni.