Kinyírják az ökológiai gazdálkodás magyar fellegvárát?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Úgy fest, a szó legszorosabb értelmében beszántanak egy európai hírű magyar A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet döntése alapján a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ 21 éves múltra visszatekintő, nemzetközi hírű Ökológiai Mintagazdasága idén november 1-től elveszti területeit. Az okokról és a háttérről szerdán tájékoztatnak az érintettek.

A német és magyar szakemberek által kormányközi együttműködés keretében megtervezett nemzetközi hírű mintagazdaság földjeit „szétszórják” , és „sóval hintik be” a helyét. A döntést megelőzően több európai ország nagykövetsége, és a biogazdálkodók európiai szervezete (IFOAM EU Group) is kérte a Kormányt a Kishantosi Központ további működésének biztosítására - eredménytelenül.

Az NFA döntéséről, annak részleteiről és a döntés nyomán kialakult helyzetről a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetői Ács Sándorné és Bolye Ferenc ügyvezetők sajtótájékoztatót tartanak. A Kishantos ügyében meghozott döntés hadüzenet mindennek, amit a civil erőfeszítésékkel létrehozott  Kishantosi Vidékfejlesztési Központ képvisel: a demokrácia, fenntarthatóság, fenntartható vidékfejlesztés, ökológiai gazdálkodás, a természet és a társadalom értékeinek, a magyar társadalom jövőjét, biztonságát jelentő természeti erőforrások védelme – írják az okokról, a részletekről, a háttérről és a következményekről szóló sajtótájékoztató meghívójában az érintettek.

A tájékoztatón szó esik majd arról, hogy illeszkedik-e ez a döntés a nemzeti vidékstratégiához és az NFA-törvényben meghatározott földbirtok-politikai irányelvekhez. A szakemberek várhatóan azt is megvilágítják, hogy kik nyerték el a Kishantosi Ökológiai Mintagazdaság huszonegy éve bio-módon - vegyszerek és műtrágyák nélkül - művelt földjeit.