Céges megrendelések dobták meg az Intel profitját

Céges megrendelések dobták meg az Intel profitját

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Nagyjából 40 százalékkal nőtt éves összehasonlításban az Intel számítógépes chipgyártó nyeresége 2014 második negyedévében a jó vállalati kereslet miatt. Az Intel nettó profitja 2 milliárd dollárról 2,8 milliárd dollárra ugrott, a részvényenkénti nyereség 39 centről 55 centre emelkedett. Az összesített bevétel 8 százalékos növekedés után 13,83 milliárd dollár lett.

A piaci elemzők 52 centes részvényenkénti nyereséget és 13,69 milliárd dolláros második negyedéves bevételt vártak a cég keddi jelentése előtt. A jelentés kiadása után, a tőzsdén kívüli kereskedésben az Intel részvényárfolyama 4 százalékkal erősödött, 2014-ben így már több mint 20 százalékkal nőtt.

Az Intel negyedéves jelentése szerint rekordot döntött eladott chipjeinek a száma. A cég szerint újra élénkült a személyi számítógépek piaca, ami jó az Intelnek, mert a PC-k többsége Intel chippel működik.

Brian Krzanich vezérigazgató szerint a lakossági piacon nehéz a helyzet, de a vállalati szektorban tovább nőhetnek az eladásaik. Pillanatnyilag 600 millió, négy évnél öregebb PC van használatban, és egyértelmű jeleit látják a kis- és középvállalati szektorban, hogy sokan rendszerfrissítésre készülnek.

Míg az Intelnek jók a kilátásai a hagyományos PC-piacon, a mobileszközök piacán vegyes a kép. Az Intel szerint a második negyedévben a mobileszközökbe való chipek gyártásával foglalkozó üzletáguk működési vesztesége 1,12 milliárd dollárra nőtt, a nettó bevétel pedig elenyésző volt, csupán 51 millió dollár.