Elveszik a nagybirtokosoktól az agrártámogatást

Elveszik a nagybirtokosoktól az agrártámogatást

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Elvonja a kormány a területalapú agrártámogatást a nagybirtokosoktól és az így felszabaduló 20 milliárd forintos az állattartókhoz irányítja.

Száz százalékban elvonja a kormány 1200 hektáros birtokméret felett a mezőgazdasági vállalkozások területalapú támogatásait, és az így felszabaduló összegeket az állattartók támogatására fordítják – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter hétfőn, az eseményről az Agrárszektor.hu számolt be.

Ezt a forrást többek között az állatjólét támogatására, a koca, a baromfi és a hízott bika tartásának segítésére fordítják; mindez 50-70 ezer új munkahely létesítését jelenti.

Az ennél kisebb méretű, 1037 és 1200 hektár közötti földek esetében a támogatásból 5 százalékot vonnak el. Úgy kalkulálnak, hogy így a nagyüzemektől évi 20 milliárdot vesznek el, és helyezik át az állattartáshoz.

A területalapú támogatások átcsoportosításával és további nemzeti forrásokkal hat év alatt 212 milliárd pluszforrást nyújtanak az állattartóknak, és ez az eddigi állattenyésztési támogatások megduplázását jelenti – írja a lap.

A hazai gazdálkodók évente 350 milliárd forint uniós területalapú támogatást vehetnek igénybe 2015-2020 között, amelyből 20 milliárd esik az 1200 hektárnál nagyobb birtokokra. 1200 hektár felett 525 cég gazdálkodik, így a százszázalékos elvonás ezeket érinti – áll a híradásban.

A hétfő sajtótájékoztatón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy a kormány így a nagy gazdaságok helyett a kis és közepes – családi – gazdaságokat támogatja egyértelműen. Azt is mondta, hogy a magyar kormány célkitűzése, hogy ne kevesebb, hanem több munkahelyet, több támogatást kapjanak a vidéken élők.