Megjárhatják a balatoni külterületi telkekbe fektető külföldiek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jövő júliusban a Balaton-régióban a külterületi ingatlanok esetében törlik azoknak a haszonélvezeti jogát, akik nem állnak rokoni kapcsolatban az ingatlan tulajdonosával. Sok külföldi, akik megvásárolták a haszonélvezeti jogot, most kellemetlen helyzetbe kerülhet, mert hiába egyeztek meg korábban a haszonélvezetről, ha nem sikerül megvenniük a földet, akkor el kell hagyniuk azt, és lehet, hogy befektetéseik összegét nem képes a magyar tulaj visszafizetni.

A földforgalmi törvényváltozása miatt a földhivatalok október végén postázták azokat a leveleket, amelyekben kérik a zártkerti ingatlanokban (ezek a települések külterületén lévő, közművesítetlen kertek) haszonélvezeti jogokkal rendelkezőket, adjanak számot az ingatlan tulajdonosához fűződő rokoni kapcsolatukról. A Balaton-régióban több száz külföldi szerezte meg az elmúlt években zártkerti ingatlan hosszú távú, gyakran élethosszig tartó haszonélvezeti jogát, így ők is a napokban kaptak kézhez a földhivatali értesítőt.

A földforgalmi törvény május 1-jétől hatályos változása szerint magyar termőföldek és zártkerti ingatlanok haszonélvezői május elsejétől csak a tulajdonos közeli hozzátartozói lehetnek. Akik nem rokonok, azoknak 2015 július végéig törlik a haszonélvezeti jogukat. A termőfölddel azonos elbírálás alá eső zártkerti ingatlanokat ugyanakkor immár külföldiek is megvásárolhatják.

Szász István, egy siófoki ügyvédi iroda tulajdonosa elmondta: a megváltozott jogszabály sok külföldit érint a Balaton környékén, hiszen az üdülőövezetben sok zártkerti ingatlan hosszú távú haszonélvezetét vették meg külföldiek és befektettek az ingatlanba. Az ügyvéd szerint jelenleg az a megoldás kínálkozik az érintetteknek, hogy vagy megveszik az ingatlanokat vagy megegyeznek peren kívül - rossz esetben perben - a tulajdonossal, hogy fizesse meg számukra eddigi befektetéseik értékét. A tulajdonosok ugyanakkor nem biztos, hogy akarnak vagy tudnak fizetni - jegyezte meg. Az érintetteknek a földhivatalban korábban bejegyzett jogukról kell lemondaniuk, esetenként akár el kell hagyniuk az ingatlant, ha a tulajdonos nem akarja eladni, vagy ők nem tudják megvenni - mutatott rá.

Szász István arról is beszámolt, hogy ugyanakkor megnövelte a keresletet a balatoni zártkertek iránt az, hogy a termőfölddel azonos elbírálás alá eső zártkerti ingatlanokat immár külföldiek is megvásárolhatják. Ez erősíti a balatoni ingatlanpiacon utóbbi években már jellemző élénkülést.

Becslése szerint az üdülőövezet különböző részein az idén 10-15 százalékkal több ingatlant sikerült értékesíteni, mint az elmúlt évben. Továbbra is a 15 millió forint alatti értékű lakóházak és nyaralók a legkelendőbbek. Újdonság, hogy a holland és német vevők mellett egyre több az orosz vásárló a Balaton keleti felében is - tette hozzá.

Az új földforgalmi törvény érinti az önkormányzatok által haszonbérbe adott kiskerteket is. Esetükben a Földművelésügyi Minisztérium megoldást ígért még júliusban. A tárca akkori közleménye szerint az őszi ülésszakban benyújtják az Országgyűlésnek a kiskertek haszonbérleti problémáját orvosló törvényjavaslatot, mert egyetértenek azzal, hogy a hobbikertészek körében szükségtelen a földszerzést földművelési státuszhoz kötni.

Keressük a legjobb kisvállalkozói honlapot! Pályázzon jól működő honlapjával, részletekről itt olvashat, a pályázati űrlapot pedig itt találja.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, hírlevelünkre feliratkozva megteheti!