szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy kis hotel műszaki igazgatója milliárdos megbízásokat nyert el az elmúlt években – főként a Rogán Antal vezette 5. kerületben. A Direkt36 alaposan körbejárta és kicsontozta a furcsa sztorit.

A Direkt36 legújabb oknyomozásának célkeresztjében az a Bódis András áll, aki  bár egy csepeli lakótelep szélén álló panelházban nőtt fel, öt éve pedig egy 3 csillagos belvárosi hotelben üzemeltetési főnök, az elmúlt 4 évben legalább 6,4 milliárd forintnyi állami megbízást nyert el a saját tulajdonú építőipari cége. Bódisnak se képesítése, se múltja nem volt e szakmában.

A 444.hu-n közölt monstre riport szisztematikusan végigmegy harmincas éveiben járó Bódis és az EU-Line Zrt. nevű cége nyomain, és a riporter azt találta, hogy a vállalkozó az V. kerülettől mintegy 5 és félmilliárd forint értékű megrendelést kapott, és a cég a kerület elmúlt 17 évének egyik legnagyobb vállalkozó partnerévé nőtte ki magát.

Rogán Antal volt az 5. kerületi polgármester...
©

Bódis munkája – a saját bevallása szerint – “állagmegóvási, javítási és fejlesztési építési, szerelési" tevékenységből áll, jól lehet, az EU-Line már a második teljes évében bő 49 millió forintnyi nyereséget termelt – amit a vállalkozó nem vett ki. A Direkt36 két hónapnyi kutatás után egy olyan kirakót tudott képpé formálni, melyben Bódis és a korábban (2000–2010 között) a kerület legtöbbet foglalkoztatott építési vállalkozója, Borzován János közt áttétes kapcsolatokról szólt.

Meg arról, hogy volt olyan Borzován-projekt, amivel kapcsolatban később uniós szervek kifogást emeltek, illetve amit a rendőrség jelenleg is vizsgál. A Borzován-szálon a riport uruguayi és montenegrói nyomokat is talált, és az is érdekes, hogy az EU-Line székhelyének címe ugyan egy külvárosi lakás, de a tudakozóból kikért telefonszámok egy olyan belvárosi épület címére regisztráltak, melynek bérlőjeként a közelmúltig egy olyan ciprusi társaság volt bejegyrzve, melynek képviselőjeként Borzován spanyolos neve (Juan Borzovan Nagy) szerepelt.

"Az építőipar magyarországi helyzetéről ugyan lesújtó képet festettek a korabeli statisztikai jelentések, a 2011 márciusában alapított EU-Line rövid idő alatt irigylésre méltó teljesítményt produkált" – írta a Direkt36. Hozzátéve: a 2010 után időszakban a Rogán Antal polgármestersége alatt működő 5. kerület erre kiváló terepnek bizonyult. Fél évvel a startja után kapott egy 140 millió forintos közbeszerzést (konzorciumban egy Borzován-céggel), majd 2012 őszén ez a projektet az önkormányzat hirtelen 962 millió forintra becsülte. A biznisz végül a Közbeszerzési Döntőbizottságon (KD) bukott el, de a KD most, évekkel később sem indokolta egyértelműen az akkori döntését.

Az EU-Line ennek ellenére megkapta a “Belváros Új Főutcája” nevű projekt második ütemének kivitelezési munkájára szóló 2,6 milliárd forintos üzletét (ezt is konzorciumban – egy, az építőiparban 1990 óta jelenlévő, a kerületnek sokat dolgozó céggel karöltve). Aztán már újabb megbízások jöttek; az 5. kerületi önkormányzat még négyszer választotta ki az EU-Line-t – tavaly például egy 2 milliárdos burkolási munkára. A cikkből azonban az is kiderül, hogy az érintett 5. és 8. kerületi önkormányzatok szerint minden rendben volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fejre állt az új ingatlanok piaca, lakás helyett házat keresnek a legtöbben

Fejre állt az új ingatlanok piaca, lakás helyett házat keresnek a legtöbben

Nyolcszor nagyobb valószínűséggel okoz vérrögöt a koronavírus, mint az AstraZeneca oltása

Nyolcszor nagyobb valószínűséggel okoz vérrögöt a koronavírus, mint az AstraZeneca oltása

Harc közben, a fronton halt meg Csád elnöke

Harc közben, a fronton halt meg Csád elnöke