szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már még nem döntöttek róla, hogy kiszáll-e a Tigáz is az egyetemes gázszolgáltatói piacról – írja a Világgazdaság pénteki száma. De olyan infójuk is van, hogy ha igen, akkor a tulajdonos ENI elvinné a benzinkútjait is.

Hamarosan az utolsó nagy hazai egyetemes gázszolgáltató, a Tigáz is visszaadhatja engedélyét, és átadhatja a piacát az állami Főgáznak. Azok után, hogy a gázszolgáltatói piac magánszereplői közül kiszállt már a GdF Suez, az E.On, és a héten a Magyar Telekom is, a VG rákérdezett a Tigáznál, hogy mennek-e, mire a válasz az volt, hogy fenntarthatatlan üzleti tevékenységet egy vállalkozás nem tud végezni, a részvényeseknek ezt nem áll módjukban finanszírozni. Arra is utaltak, hogy a szolgáltatói engedély visszaadása a piaci szabályozó szervek által meghatározott feltételektől, működési környezettől függ.

A VG olyan, meg nem erősített információkról is ír, hogy amennyiben a Tigázt kivezetné a magyar piacról az olasz tulajdonos ENI, abban az esetben a szintén a tulajdonában álló Agip benzinkutakat is eladná. Ebben szerepet játszana az olajárak zuhanása miatti bevételkiesés.

©

A VG szerint viszont a Tigáz válasza kételyeket is ébreszt a kivonulásról, hiszen nem a veszteséges tevékenység, hanem a fenntarthatatlan tevékenység folytatásától határolódtak el, márpedig a Tigáz évek óta veszteséges, mégsem szállt ki. És az is kérdés, hogy a szabályozási környezet, amelyre utalnak, változik-e, hiszen ha az egyetemes szolgáltatók működését nehezítenék a jogszabályok, az immár az állami Főgázt is sújtaná.

A hvg.hu-n éppen csütörtökön írtunk arról, hogy milyen nehéz helyzetbe hozza az állam saját cégét, a Főgázt, hiszen a lakossági gázellátás jelenleg masszívan veszteséges ágazat, az EU pedig nem fogja engedni, hogy az állam dotálja a saját cégét. Áremeléssel pedig a kormány rezsicsökkentő politikája bukik meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb öt évig a Főtaxi marad a reptéri szolgáltató

Újabb öt évig a Főtaxi marad a reptéri szolgáltató

Bizonyítékot találtak a tudósok, hogy árvizek voltak a Mars felszínén

Bizonyítékot találtak a tudósok, hogy árvizek voltak a Mars felszínén

Átlagosan 8,3 százalékkal nőttek a kgfb-díjak

Átlagosan 8,3 százalékkal nőttek a kgfb-díjak