Ütött az unikornisok órája, avagy pukkan a startup-lufi

Ütött az unikornisok órája, avagy pukkan a startup-lufi

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ahogy az elmúlt években dőlt a pénz a startupokba, kitermelve az unikornisokat – a legalább 1 milliárd dollár értékű cégeket – úgy a 2016-ban eljövő forráshiány könnyen a végüket is jelentheti, az Index írása szerint legalábbis a szakma már felvette szótárába a unicorpse kifejezést, ami egyértelműen az egykor dollármilliárdos cégek bukására utal.

Az unikornisok szúrták ki a lufit?

2016 januárjában 229 olyan céget számoltak, amely minimum egymilliárd dollárt ér, tőzsdére még nem lépett, de kockázati tőkebefektetést már kapott. Egyébként ez utóbbi alapján becsülik értéküket is. Azonban az Index egy olyan felmérésre bukkant, ami szerint napjainkban már csak 161 maradt belőlük, vagyis számos cég értéke néhány hónap alatt elfüstölgött.

A startupok finanszírozása 2015-höz képest 37 százalékot esett vissza. Az egymilliárdos értékhatárt áttörő új cégek száma az idei első negyedévben csupán 5 volt, miközben tavaly még 25 körül volt a negyedéves átlag. 2014-ben negyedévenként 15-20 startup lépett tőzsdére, idén négy hónap alatt, ezzel szemben nulla. Vagyis nagyon úgy néz ki, hogy a befektetők kiábrándultak a szép ígéretekkel és busás haszonnal kecsegetető pénznyelőkből, és inkább az olyan rugalmas, életképes – és nem utolsó sorban nyereséget termelő – cégek felé fordulnak, amelyek képesek kibekkelni az ínségesebb időket is, és nem csak a pénzpumpa hajtja őket.

Nem meglepő módon, már ezeket a vállalkozások is megkapták fantázianevüket: ők a csótányok. Korábbi cikkünkben bemutattuk, hogy miért a csótányok lesznek a nyerők 2016-ben, itt pedig az Index elemzi, hogy jutottak idáig az unikornisok. Ez a tendencia egyébként Magyarországon is érezhető, bár itt csak hírből vagy felhasználói oldalról ismerünk unikornisokat, Balogh Péter, egykori NNG-vezér lapunkban úgy nyilatkozott, hogy nem bánná, ha kiapadnának az itthoni startup szcénát hajtó Jeremie-csapok, és itthon is inkább a csótányok kerülnének előtérbe, mert hosszútávon nekik van jövőjük, ezért Balogh már össze is állította saját csótány-portfólióját.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, hírlevelünkre feliratkozva megteheti!

Hozzászólások