szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tartós drágaságra kell berendezkednünk az albérletpiacon szakértők szerint. A fővárosban és egyes vidéki városokban a nettó átlagfizetés több mint 60 százalékát teheti ki egy garzon bérleti díja.

Horrorárak, Airbnb-apartmanná alakuló lakások, pofátlan ügynökök, lakásként hirdetett lepukkant lyukak, szűkös kínálat jellemzi a magyar albérletpiacot, különösen a fővárosban – derült ki a 24.hu pénteki összeállításából.

A jobb albérletek ma már néhány óra alatt elkelnek, ügynökhöz fordulni nem érdemes – mondta Csorba Dániel ingatlanszakértő. Az alacsony jutalék miatt az ingatlanirodáknak sem éri meg nagyon a kiadó lakásokkal foglalkozni. A keresleti piac miatt a bérbeadók diktálnak: az albérletkeresők akkor járnak a legjobban, ha feliratkoznak valamelyik ingatlanportál hirdetésfigyelő szolgáltatására, és a riasztás után rögtön hívják a tulajdonost.

A legolcsóbbak és a legdrágábbak

A 39 négyzetméter alatti lakások piacán a fővárosban a központtól távoli XXI., XXII. és XX. kerület a legolcsóbb: Budafokon 59 ezer, Csepelen 60 ezer, Pesterzsébeten pedig 65 ezer forintért vehetünk ki átlagosan egy garzont – írta a lap az Ingatlan.com adataira hivatkozva.

A közepes méretű lakások átlagos bérleti díja a XVI. kerületben 100 ezer forint havonta, Csepelen és Budafokon 110 ezret kérnek átlagosan a 40-80 négyzetméteres lakások bérletéért.

A 80 és 120 négyzetméter közötti lakások piacán Pesterzsébet a legolcsóbb, ott átlagosan 123 ezer forint egy méretes lakás bérleti díja, a XIX. és a XVII. kerületben átlagosan 130 ezer forintért hirdetik ezeket.

Ahogy a Belváros felé közelítünk, egyre emelkednek az árak. Az V. kerület a rekorder, a garzonok átlagára 120 ezer forint, a közepes lakásoké 185 ezer, a nagyoké pedig 310 ezer forint havonta a Belvárosban.

Az V. kerület mellett egyes budai kerületekben kérik el a legtöbb pénzt a kiadó garzonokért: a II. kerületben 118 ezret kérnek a garzonok albérlőitől. Meglepő módon a III. kerület még ennél is drágább, ott 120 ezerért mennek átlagosan a 39 négyzetméternél kisebb lakások.

A közepes méretű lakásokért az I. kerületben 155 ezer, a II. kerületben 150 ezer forintot kérnek el az albérlőktől átlagosan, de ez messze elmarad az V. kerületi áraktól.

A 80 négyzetméternél nagyobb lakásokat az I. kerületben 298 ezerért, a II. kerületben 290 ezerért adják ki átlagosan.

Tartós drágaság

A drágulás oka a fővárosban a rövid távú lakáskiadás terjedése. Hatással volt a piacra a pénzügyi befektetésekből való kiábrándulás is, ami az ingatlanokra irányította a pluszpénzzel rendelkezők figyelmét - mondta Csorba Dániel.

Balogh László az Ingatlan.com-tól azt mondta, jó hír, hogy idén már nem drágultak nagy mértékben az albérletek, sőt a tavalyi csúcsidőszakhoz (nyár végéhez) képest néhol még csökkentek is az árak. A gazdasági szakértő felhívta a figyelmet:

tartósan együtt kell élnünk a magas árakkal, a stagnálás évekig is eltarthat.

A fővárosban és a keresettebb vidéki városokban a nettó átlagfizetés több mint 60 százalékát viszik el átlagosan a bérleti díjak. 

Balogh szerint az albérletek drágulását a közhangulat is okozza: amíg a fiatalok abban sem biztosak, hogy ebben az országban próbálnak-e boldogulni, nem köteleződnek el egy saját ingatlan és az ehhez szükséges lakáshitel mellett, inkább a rugalmas albérletet választják. Emellett sokan mozognak a több munkalehetőséggel kecsegtető főváros és nagyobb vidéki városok felé, hátrahagyott ingatlanjaikat pedig nem tudják jól áron eladni. Ez is felsrófolja a kiadó lakások árát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
104 évesen győzte le a koronavírust egy világháborús veterán

104 évesen győzte le a koronavírust egy világháborús veterán

Radar360: Orbán jelzett Szájernek, Tusk Orbánnak

Radar360: Orbán jelzett Szájernek, Tusk Orbánnak

A jobbnál is lesz jobb: az Apple az M1 lapka utódján dolgozik

A jobbnál is lesz jobb: az Apple az M1 lapka utódján dolgozik