szerző:
hvg.hu

Tartós drágaságra kell berendezkednünk az albérletpiacon szakértők szerint. A fővárosban és egyes vidéki városokban a nettó átlagfizetés több mint 60 százalékát teheti ki egy garzon bérleti díja.

Horrorárak, Airbnb-apartmanná alakuló lakások, pofátlan ügynökök, lakásként hirdetett lepukkant lyukak, szűkös kínálat jellemzi a magyar albérletpiacot, különösen a fővárosban – derült ki a 24.hu pénteki összeállításából.

A jobb albérletek ma már néhány óra alatt elkelnek, ügynökhöz fordulni nem érdemes – mondta Csorba Dániel ingatlanszakértő. Az alacsony jutalék miatt az ingatlanirodáknak sem éri meg nagyon a kiadó lakásokkal foglalkozni. A keresleti piac miatt a bérbeadók diktálnak: az albérletkeresők akkor járnak a legjobban, ha feliratkoznak valamelyik ingatlanportál hirdetésfigyelő szolgáltatására, és a riasztás után rögtön hívják a tulajdonost.

A legolcsóbbak és a legdrágábbak

A 39 négyzetméter alatti lakások piacán a fővárosban a központtól távoli XXI., XXII. és XX. kerület a legolcsóbb: Budafokon 59 ezer, Csepelen 60 ezer, Pesterzsébeten pedig 65 ezer forintért vehetünk ki átlagosan egy garzont – írta a lap az Ingatlan.com adataira hivatkozva.

A közepes méretű lakások átlagos bérleti díja a XVI. kerületben 100 ezer forint havonta, Csepelen és Budafokon 110 ezret kérnek átlagosan a 40-80 négyzetméteres lakások bérletéért.

A 80 és 120 négyzetméter közötti lakások piacán Pesterzsébet a legolcsóbb, ott átlagosan 123 ezer forint egy méretes lakás bérleti díja, a XIX. és a XVII. kerületben átlagosan 130 ezer forintért hirdetik ezeket.

Ahogy a Belváros felé közelítünk, egyre emelkednek az árak. Az V. kerület a rekorder, a garzonok átlagára 120 ezer forint, a közepes lakásoké 185 ezer, a nagyoké pedig 310 ezer forint havonta a Belvárosban.

Az V. kerület mellett egyes budai kerületekben kérik el a legtöbb pénzt a kiadó garzonokért: a II. kerületben 118 ezret kérnek a garzonok albérlőitől. Meglepő módon a III. kerület még ennél is drágább, ott 120 ezerért mennek átlagosan a 39 négyzetméternél kisebb lakások.

A közepes méretű lakásokért az I. kerületben 155 ezer, a II. kerületben 150 ezer forintot kérnek el az albérlőktől átlagosan, de ez messze elmarad az V. kerületi áraktól.

A 80 négyzetméternél nagyobb lakásokat az I. kerületben 298 ezerért, a II. kerületben 290 ezerért adják ki átlagosan.

Tartós drágaság

A drágulás oka a fővárosban a rövid távú lakáskiadás terjedése. Hatással volt a piacra a pénzügyi befektetésekből való kiábrándulás is, ami az ingatlanokra irányította a pluszpénzzel rendelkezők figyelmét - mondta Csorba Dániel.

Balogh László az Ingatlan.com-tól azt mondta, jó hír, hogy idén már nem drágultak nagy mértékben az albérletek, sőt a tavalyi csúcsidőszakhoz (nyár végéhez) képest néhol még csökkentek is az árak. A gazdasági szakértő felhívta a figyelmet:

tartósan együtt kell élnünk a magas árakkal, a stagnálás évekig is eltarthat.

A fővárosban és a keresettebb vidéki városokban a nettó átlagfizetés több mint 60 százalékát viszik el átlagosan a bérleti díjak. 

Balogh szerint az albérletek drágulását a közhangulat is okozza: amíg a fiatalok abban sem biztosak, hogy ebben az országban próbálnak-e boldogulni, nem köteleződnek el egy saját ingatlan és az ehhez szükséges lakáshitel mellett, inkább a rugalmas albérletet választják. Emellett sokan mozognak a több munkalehetőséggel kecsegtető főváros és nagyobb vidéki városok felé, hátrahagyott ingatlanjaikat pedig nem tudják jól áron eladni. Ez is felsrófolja a kiadó lakások árát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rákkeltő anyagok a Dunában: a Nemzeti Közműveknek kellene lépnie

Rákkeltő anyagok a Dunában: a Nemzeti Közműveknek kellene lépnie

Felismeri a világot, ha mikroszkópon keresztül látja?

Felismeri a világot, ha mikroszkópon keresztül látja?

Albumpremier: Hallgassa meg Odett különleges jubileumi lemezét!

Albumpremier: Hallgassa meg Odett különleges jubileumi lemezét!

Magyar film nyerte a luxemburgi CinEast filmfesztivál nagydíját

Magyar film nyerte a luxemburgi CinEast filmfesztivál nagydíját

Kinyitotta az ajtót a medve, és beszállt az udvaron álló autóba

Kinyitotta az ajtót a medve, és beszállt az udvaron álló autóba

A marihuána legalizálása miatt nő az autós balesetek száma

A marihuána legalizálása miatt nő az autós balesetek száma