szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az adóügyekért felelős államtitkár nyilatkozott a Figyelőnek, azt is elmondta, miért nem tervezi a kormány az áfa csökkentését.

"A kormány célja az, hogy „az adókedvezményrendszerek egyszerűsödjenek, az adónemek száma pedig radikálisan csökkenjen” – nyilatkozta a Figyelő legújabb számának Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium új adóügyekért felelős államtitkára. Tállai András utóda azonban gyorsan le is  hűt mindenkit, aki arra számított, hogy radikálisan csökken a jelenleg 60 körüli adónem száma. Ezt a számot szerinte

az első pár esztendőben 10, a következő években újabb 20 százalékkal lehetne redukálni. Nagyon hosszú távon az adók száma felezhető.

Van tér a csökkentésre, hiszen a Jalsovszky ügyvédi iroda éves összesítése szerint 2018-ban 58 adónemet kell fizetni a magánszemélyeknek és a vállalkozásoknak. Jövőre ezek száma hattal csökken – bár ezek csak beolvadnak egy másik adóba –, ugyanakkor bevezetik a bevándorlási különadót.

Az irány tehát rövid távon inkább az, hogy egyre több bevallást a NAV készít el – igaz, ez egyelőre leginkább azok számára lehetőség, akiknek amúgy sem bonyolult az ügyintézés.

Az államtitkár beszélt az adóterhek csökkentéséről is. Úgy tartja, hogy az szja alacsony kulcsa szerepet játszott a gazdaság fehérítésében, mivel így például egy ingatlan-bérbeadónak már megéri inkább szabályosan működni, mint a büntetést kockáztatni.

A világrekorder magyar áfa csökkentésénél is fontosnak tartja az adófizetési fegyelem erősödését, mégsem támogatja, hogy kisebb legyen a 27 százalékos kulcs. Ezt úgy indokolja, hogy elemzésük alapján a korábbi – szociális jellegű – csökkentések nem igazán nyomták le a fogyasztói árakat. „Sajnos azt találtuk, hogy inkább határozza meg a piaci kereslet-kínálat az adott termék ellenértékét, mint annak áfatartalma. Például a tojás esetében nemrégiben az áfacsökkentés ellenére jelentős drágulás volt. Ezért nem gondolkodunk további jelentős forgalmiadó-könnyítésben.”

A vendéglátás igen bonyolult rendszerén pedig azért nem változtatnak, mert „talán a szabályozás bevezetése óta hozzászoktak és megtanulták a vállalkozások, hogy miről szól és miért a sok megkülönböztetés”.

(via Figyelő)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy dobásra készül a Facebook 2021-ben: jön a saját pénze

Nagy dobásra készül a Facebook 2021-ben: jön a saját pénze

A társas vadászatokra nem vonatkozik a gyülekezési tilalom

A társas vadászatokra nem vonatkozik a gyülekezési tilalom

500 millió éve élt ősrákra bukkantak Kínában, igen furcsán néz ki

500 millió éve élt ősrákra bukkantak Kínában, igen furcsán néz ki