szerző:
hvg.hu

Az adóügyekért felelős államtitkár nyilatkozott a Figyelőnek, azt is elmondta, miért nem tervezi a kormány az áfa csökkentését.

"A kormány célja az, hogy „az adókedvezményrendszerek egyszerűsödjenek, az adónemek száma pedig radikálisan csökkenjen” – nyilatkozta a Figyelő legújabb számának Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium új adóügyekért felelős államtitkára. Tállai András utóda azonban gyorsan le is  hűt mindenkit, aki arra számított, hogy radikálisan csökken a jelenleg 60 körüli adónem száma. Ezt a számot szerinte

az első pár esztendőben 10, a következő években újabb 20 százalékkal lehetne redukálni. Nagyon hosszú távon az adók száma felezhető.

Van tér a csökkentésre, hiszen a Jalsovszky ügyvédi iroda éves összesítése szerint 2018-ban 58 adónemet kell fizetni a magánszemélyeknek és a vállalkozásoknak. Jövőre ezek száma hattal csökken – bár ezek csak beolvadnak egy másik adóba –, ugyanakkor bevezetik a bevándorlási különadót.

Az irány tehát rövid távon inkább az, hogy egyre több bevallást a NAV készít el – igaz, ez egyelőre leginkább azok számára lehetőség, akiknek amúgy sem bonyolult az ügyintézés.

Az államtitkár beszélt az adóterhek csökkentéséről is. Úgy tartja, hogy az szja alacsony kulcsa szerepet játszott a gazdaság fehérítésében, mivel így például egy ingatlan-bérbeadónak már megéri inkább szabályosan működni, mint a büntetést kockáztatni.

A világrekorder magyar áfa csökkentésénél is fontosnak tartja az adófizetési fegyelem erősödését, mégsem támogatja, hogy kisebb legyen a 27 százalékos kulcs. Ezt úgy indokolja, hogy elemzésük alapján a korábbi – szociális jellegű – csökkentések nem igazán nyomták le a fogyasztói árakat. „Sajnos azt találtuk, hogy inkább határozza meg a piaci kereslet-kínálat az adott termék ellenértékét, mint annak áfatartalma. Például a tojás esetében nemrégiben az áfacsökkentés ellenére jelentős drágulás volt. Ezért nem gondolkodunk további jelentős forgalmiadó-könnyítésben.”

A vendéglátás igen bonyolult rendszerén pedig azért nem változtatnak, mert „talán a szabályozás bevezetése óta hozzászoktak és megtanulták a vállalkozások, hogy miről szól és miért a sok megkülönböztetés”.

(via Figyelő)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Károly herceg kitüntette Tom Hardyt

Károly herceg kitüntette Tom Hardyt

A kormány és Mészáros most adnak a látszatra. Vagy mégsem?

A kormány és Mészáros most adnak a látszatra. Vagy mégsem?

Nocsak: már készül az első játék a PlayStation 5-re?

Nocsak: már készül az első játék a PlayStation 5-re?

Az LMP vizsgálja, mennyire szennyezett a levegő az országban

Az LMP vizsgálja, mennyire szennyezett a levegő az országban

Alig két hét alatt több mint 50 ezer gyorshajtót fogtak egy apró olasz faluban

Alig két hét alatt több mint 50 ezer gyorshajtót fogtak egy apró olasz faluban

Itt az újabb bendgate-botrány? 688 ezerbe kerül, de pikk-pakk kettétörik az Apple erőgépe

Itt az újabb bendgate-botrány? 688 ezerbe kerül, de pikk-pakk kettétörik az Apple erőgépe