Összerúgta a port Trump és a Harley-Davidson

Összerúgta a port Trump és a Harley-Davidson

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Külföldre viszi az Egyesült Államokból az Európában eladott motorok gyártását az amerikai Harley-Davidson az importvámok miatt. Trump szerint a cég gyáván megadta magát.

A vállalat közleménye szerint a motorkerékpárjaira kivetett importvám a termékektől függően 6 és 31 százalékkal emelkedett, és átlagosan mintegy 2,2 ezer dollárral növelte termékei európai árát.

A cég csaknem 40 ezer motorkerékpárt adott el 2017-ben az Európai Unióban, az Egyesült Államok után a legnagyobb piacán. Az Egyesült Államokban tavaly 148 ezer motorkerékpárt értékesített. Az európai eladások 16,4 százalékát teszik ki a cég globális forgalmának.

"A nemzetközi gyártás részarányának növelése az adóterhek könnyítése érdekében nem a legfőbb célunk, de az egyetlen fenntartható módja annak, hogy elérhetővé tegyük motorkerékpárjainkat az európai vásárlóknak és kifizetődő üzletet bonyolítsunk a térségben" – írják, azt hangsúlyozva, nem emelik európai áraikat, a gyártás külföldre helyezéséig "lenyelik" a keletkező többletköltségeket, nagyjából 30-45 milliárd dollárt.

Az amerikai elnök a Twitteren úgy reagált, meglepte, hogy a Harley-Davidson "megadta magát", noha ő keményen küzdött. Donald Trump egyúttal arra kérte a motorgyártót, kifogások helyett legyen türelmes.