Milliókat hoz az államnak a közmunkások homoktövisszürete

Milliókat hoz az államnak a közmunkások homoktövisszürete

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Megkezdődött a homoktövis szüretelése Neszűrben. A közfoglalkoztatási program keretében zajló betakarításból nettó 3,5 millió forint értékesítési bevételre számítanak.

Megkezdődött a homoktövis szüretelése a jászberényi Neszűr területen a közfoglalkoztatási program keretében. A várhatóan október közepéig tartó betakarítás a tavalyi 2,2 hektár után idén mintegy 3,5 hektáron zajlik, csaknem ötezer termő növényről – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok megyei település polgármestere.

Az első ültetvényeket az önkormányzat 2014-ben telepítette, az idén termőre forduló növényeket pedig 2015-ben ültették. A közfoglalkoztatási programok során korábban parlagon heverő területeket vonták újra művelésbe, idén tizenöt, elsősorban a Neszűr területén élő ember dolgozott a programban.    

Az idei termés kiváló beltartalmi értékkel rendelkezik, a szeptember eleji esőzések kedveztek a hozamnak. A tavalyihoz hasonló vagy nagyobb, várhatóan hektáronkénti négy tonna hozam várható, ebből 3,5 millió forint értékesítési bevételre számítanak, ezt a közmunkaprogramba kell visszaforgatni – írta az MTI. Tavaly egyébként Litvániába adták el a terményt, a bevételt a 2018-as közfoglalkoztatási program keretében járdaépítésre fordította az önkormányzat. A homoktövis bogyóit várhatóan idén is külpiacra értékesítik majd az Első Magyar Homoktövis Szövetség segítéségével. Az önkormányzat tervei szerint 2019-től évi 6,5 hektár forgóval zajlik majd a termelés, egy adott területről ugyanis csak kétévente szüretelhetnek.       

A homoktövis (Hippophae) az ezüstfafélék (Elaeagnaceae) családjába tartozik, feldolgozva dzsem, bor, ivólé, likőr, zselé, sőt olajtermék is készül belőle, sőt gyümölcsét gyógyszeralapanyagként is hasznosítják. C-vitamin-tartalma kétszerese a citroménak.