Így fizethet kevesebb adót, aki alvállalkozóval dolgozik

Így fizethet kevesebb adót, aki alvállalkozóval dolgozik

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Csökkenthető-e az iparűzési adó az alvállalkozókra hivatkozva? Ezt a kérdést tette fel egy olvasó az Adózónának.

Egy reklámkampányokkal foglalkozó cég vezetője írt az Adózónának: ha a reklámanyagoknak a gyártásához nyomdákat, a kihelyezésükhöz logisztikai cégeket vesznek igénybe, ezek a cégek alvállalkozók-e? Vagyis még egyszerűbben: csökkenthető-e az iparűzési adó a nyomdai, illetve a logisztikai költségekkel?

Fontos eldönteni, hogy a szerződés vállalkozási szerződésnek vagy megbízási szerződésnek minősül-e. Vállalkozási lehet például a tervezési szerződés, a kutatási szerződés, továbbá az új Ptk. szerint a kivitelezési szerződés. A kérdéses esetben felsoroltak nem ilyenek. A vállalkozási szerződés eredménykötelemmel jár együtt, a vállalkozót díj az eredmény elérése esetén illeti meg. Az iparűzési alapjának csökkentése e jogcím alapján akkor lehetséges, ha az adózó mind megrendelőjével, mind szállítójával a Ptk. szerinti vállalkozási szerződéses kapcsolatban áll.

A megbízott – ellentétben a vállalkozási szerződés szerinti vállalkozóval – nem vállal, jellemzően nem vállalhat garanciát „eredmény” elérésére. A megbízottat az ellenszolgáltatás (díj) akkor is megilleti, ha a tevékenysége nem jár eredménnyel. Tipikusan megbízási szerződések a szakértői szerződések.

További részleteket az Adózónán olvashatnak.

 

Hozzászólások