szerző:
hvg.hu/MTI

Megemelnék a szolgálatban levő dolgozók megtámadásáért kiszabható börtönbüntetés idejét. A budapesti elővárosi vasútvonalakon különösen sokan támadnak jegyvizsálókra.

A Vasutasok Szakszervezete a büntető törvénykönyv szigorítását követeli a vasutasokat egyre többször érő bántalmazások miatt. A szervezet azt írta, a közfeladatot ellátó jegyvizsgálók testi védelmében és visszatartó erőként a büntetési tétel 1-5-ről 2-8 évre történő emelését, valamint az utasforgalom számára nyitott terület és a már fogalomban levő vasúti kocsik kamerával való felszerelését szorgalmazza.

Javaslatot tettek a minősített esetek szigorítására is, miszerint csoportos, fegyveres vagy felfegyverkezve elkövetett erőszak esetén a büntetés 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztésre nőne, a csoportos elkövetés vezetőjét pedig 5 évtől 15 évig tartó börtönre ítélné a jogszabály.

Elmondásuk szerint a bántalmazások gyakorisága és kimenetele is egyre nagyobb probléma, az elkövetők pedig gyakran az áldozat életét is veszélyeztetik.

A megtámadott vasutasok – többségében jegyvizsgálók – a lelki trauma miatt sokszor elhagyják a pályát, ez pedig a kritikus létszámhiánnyal küzdő cégnek nagy veszteség – tették hozzá.

A jegyvizsgálók közfeladatot ellátó személynek minősülnek, ezért fokozott büntetőjogi védelem alá esnek, az ellenük elkövetett erőszakot ugyanúgy büntetik, mint a hivatalos személy elleni erőszakot.

A MÁV egyébként elkezdte kalauzait testkamerával felszerelni, mely várakozásaik szerint növeli majd munkavállalóik biztonságát, illetve a Budapest környéki vonatokra új jegyellenőröket vennének fel, hogy párokban dolgozhassanak a kalauzok.

Leggutóbb hétfőn került a hírekbe, hogy kalauzokra támadtak a Budapest–Vác-vasútvonalon.

A MÁV statisztikáiból kiderül, hogy különösen a budapesti elővárosi vasutakon aggasztó a helyzet a munkájukat végző dolgozók megtámadásának tekintetében.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mocsok, pókháló, rozsda, rovarok egy budapesti péküzemben

Mocsok, pókháló, rozsda, rovarok egy budapesti péküzemben

Éjjel-nappal fotókat nézetne velünk az Instagram, már készül az újítás

Éjjel-nappal fotókat nézetne velünk az Instagram, már készül az újítás

A nyugdíjpiacra is beléphet az állam

A nyugdíjpiacra is beléphet az állam

Nem lehet a kormány büszke arra, ami kiderült a gyerekszegénységről

Nem lehet a kormány büszke arra, ami kiderült a gyerekszegénységről

Gyakorlatozás közben lezuhant egy vadászrepülő Ukrajnában

Gyakorlatozás közben lezuhant egy vadászrepülő Ukrajnában

L. Ritók Nóra: Egy ország, két világ

L. Ritók Nóra: Egy ország, két világ