szerző:
hvg.hu

4 ezer milliárd forintot őrizgetünk valahol készpénzt – de nem banki széfekben. Az adóhatóságnak viszont nem tetszik a bérelhető magánszéfek ellenőrizhetetlensége. A Magyar Nemzeti Banktól az elmúlt évben több mint 200 millió forint büntetést kaptak a piaci szereplők.

Tegnap tilalmi listára került az ABB-Allrisk Biztonság és Biztosítás Zrt. is, és 6 millió forintos bírságot kapott, valamint a társaság egyik alkalmazottját 200 ezer forint eljárási bírsággal is sújtotta a Magyar Nemzeti Bank a piacfelügyeleti eljárás akadályozása és a tényállás feltárásának meghiúsítására irányuló magatartása miatt.

Nem könnyű szabad széfet találni a bankokban, hiszen az alacsony kamatkörnyezetben sokaknak tetszik az ötlet, hogy a bankszámlavezetési díjakkal versenyképes havi néhány forintért ott tarthatják az értékeiket. Bár készpénzt nem szabad ezekben tartani, 4 ezer milliárd forintra becsülik azt az összeget, melyet a magyarok mégis itt rejtenek. Mivel a bank alkalmazottjai nem nézhetnek bele a széfekbe, hivatalosan senki nem tudja, hogy ezt a szabályt hányan szegik meg.

A bankoknak érthetően megéri, hogy a tehetősebb réteget ilyen módon becsábítsák, hiszen esetleg más szolgáltatást is igénybe vesz, ha már a bankban jár. A banki széfben elhelyezett összeghez a NAV vagy más hatóság is hozzáférhet; adócsalás gyanúja esetén ugyanis a bankkal kinyittathatják azt.

A bankokon kívül más cégek is megjelentek a széfpiacon, ellenük a Magyar Nemzeti Bank 2016-tól lép fel erőteljesebben. Abban az évben két cég, a Fővárosi Széfbank Kft. és a Hársfa Gold Szolgáltató Kft. ellen indult vizsgálat, és tavaly 200 millió forintra büntették őket – a Széfbank viszont ugyanazon a helyszínen, ugyanazon alkalmazottakkal és infrastruktúrával, megváltozott névvel folytatta a tevékenységét. Idén újabb vizsgálatok indultak, ennek során eltiltották a cég utódját, az Értékboxot is.

Az MNB szerint a jogosulatlan szolgáltató tevékenységében érdemben közreműködő természetes személyek maguk is akár 100 millió forintig terjedő piacfelügyeleti bírságot kockáztatnak – különösen akkor, ha tevékenységüket az MNB tiltása ellenére, rosszhiszeműen folytatják.

A széfszolgáltatás pénzügyi szolgáltatásnak minősül, ilyet pedig csak az MNB engedélyével lehet végezni. Biztonsági okokból nagyon szigorú előírásoknak kell megfelelni, hogy egy pénzintézet megkapja az engedélyt. Az Énpénzem.hu-nak nyilatkozó egyik független szakértő kiemelte, hogy míg egy banki széfet egy jogosult szervezet akár távirányítással zár alá helyezhet, a nem banki széfszolgáltatókhoz – mivel nem tagjai a bankrendszernek – egy ilyen adatszolgáltatási felhívás el sem jut.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lökdösődésben végződött a tüntetés, a Kossuth térre nyomulnak a demonstrálók

Lökdösődésben végződött a tüntetés, a Kossuth térre nyomulnak a demonstrálók

Záporeső, hózápor, viharos szél is jöhet hétfőn

Záporeső, hózápor, viharos szél is jöhet hétfőn

A karácsonyi vásár közepén kiáltotta el magát, hogy nincs is Mikulás

A karácsonyi vásár közepén kiáltotta el magát, hogy nincs is Mikulás

Trump kabinetfőnöke is elmegy

Trump kabinetfőnöke is elmegy

Rendőrök mentettek meg egy allergiás rohamtól fuldokló nőt Csepelen

Rendőrök mentettek meg egy allergiás rohamtól fuldokló nőt Csepelen

Szakértők: nincs intézményes válság Franciaországban

Szakértők: nincs intézményes válság Franciaországban