szerző:
hvg.hu

Hárommillió forintért vásárolt parfümöket egy férfi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyik árverésen. Megtekintés után úgy vélte, hamis áruról van szó, visszalépni azonban nem tud, eladni sem meri a termékeket.

A családi vállalkozásban illatszerek forgalmazásával foglalkozó mikepércsi férfi 2017-ben licitált egy internetes NAV-árverésen meghirdetett 657 doboz parfümre. Később kiderült, hogy ezeket a NAV büntetőeljárásban, egy román kamionsofőrtől foglalta le, majd az adóhatóság nyilatkoztatta a parfümök úgynevezett védjegy-jogosultjait, akik közül egy kivétellel mind azt nyilatkozta, hogy a lefoglalt termék hamis. Kizárólag egy spanyol cég mondta azt a magyarországi képviselőjén (egy szabadalmi és jogi irodán keresztül), hogy a nekik bemutatott fényképek alapján „úgy gondolják, hogy azok eredetiek” – írta a Népszava.

Az árverésre csak ezek a tételek kerültek, a mikepércsi vállalkozó hárommillió forintért vette meg őket telefonos licittel. Amikor át akarta venni a termékeket, arra jutott, hogy azok hamisak lehetnek. Más betűtípusok vannak a dobozokon, mint az eredeti termékeken, és míg azokon a gyári szám dombornyomású, az utánzaton sík, a dobozban lévő eredeti kölni üvegjébe a gyári szám bele van gravírozva, ezzel szemben az utánzaton csak egy öntapadós címkén van. A vállalkozó a telefonos licit előtt felhívta az adóhatóságot, és azt az információt kapta, hogy a termékek eredetiek.

A károsult emiatt nem vette át a termékeket, és arra kéri a NAV-ot, hogy tekintsék semmisnek az adásvételt. A NAV azonban továbbra is azt állította, hogy a parfümök eredetiek, a pénzt nem fizették vissza, és a tulajdonszerzés után illetéket is kiszabták. 

A károsult több feljelentést is tett hivatali visszaélés, csalás, valamint iparjogvédelmi jogok megsértése miatt, de eddig valamennyit elutasították azzal, hogy nincs bűncselekmény, hiszen maga a jogtulajdonos nyilatkozott arról, hogy a parfümök eredetiek.

A férfi jogi képviselője azt nyilatkozta a lapnak, hogy „Sajnos egyetlen hatóság sem volt hajlandó összehasonlító vizsgálatot végezni. Azt is megtagadták, hogy szakértőként kirendeljék a parfümök kizárólagos magyarországi forgalmazóját, amelyik igazolhatta volna az eredetiséget, vagy épp ellenkezőleg, a termék hamis mivoltát.”

A vállalkozónak hosszas utánjárással végül sikerült kikérnie egy mintát az adóhatóságnál lévő csomagból, amit bevizsgáltattak a Toxikológiai Intézet egyik szakértőként dolgozó volt vezetőjével, aki megállapította: az árverésen eladott példányokból az eredetihez képest 24 alkotóelem hiányzik. Az ügyvéd kereste a spanyol jogtulajdonost is, kérve, hogy vizsgálják meg a terméket, és módosítsák a véleményüket, de nem válaszoltak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Eltűnt az új Premier League-játékos repülőgépe

Eltűnt az új Premier League-játékos repülőgépe

A Momentum megmutatta a Legfőbb Ügyészségnek, melyek azok az ügyek, amelyekkel foglalkoznia kellene

A Momentum megmutatta a Legfőbb Ügyészségnek, melyek azok az ügyek, amelyekkel foglalkoznia kellene

Hímsoviniszta disznó a szőrös lábú feminista ellen

Hímsoviniszta disznó a szőrös lábú feminista ellen

Az Európai Bizottsághoz fordul a DK a nyaralók adatainak gyűjtése miatt

Az Európai Bizottsághoz fordul a DK a nyaralók adatainak gyűjtése miatt

Ilyen időjárás-jelentést látott már? A magyar tévékben is igazán bevezethetnék

Ilyen időjárás-jelentést látott már? A magyar tévékben is igazán bevezethetnék

Mindegy, milyen telefonja van, ingyen letöltheti rá az egyik legnépszerűbb kártyajátékot, az Unót

Mindegy, milyen telefonja van, ingyen letöltheti rá az egyik legnépszerűbb kártyajátékot, az Unót