szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lefogyni, jól kinézni, fitten, egészségesen élni, a sportban sikereket elérni mindenki szeretne. De nem mindenkinek sikerül, még akkor sem, ha mindent megpróbál. A kudarc oka a génekben lapulhat, és a sikeré is.

A versenysportban egy ideje jelen van a professzionális genetikai analízis, az élsportolók DNS-kódját megfejtve, annak alapos analízise alapján hozzák ki belőlük a maximumot. A Sportgenetika Kft. azt hirdeti a honlapján, hogy ez nem „űrtudomány”, Magyarországon is mindenkinek elérhető. A cég által kínált szolgáltatások lényege az, hogy a genetikát a mindennapokban hasznosítható tudássá teszi, így potenciális ügyfeleik körébe éppen úgy beletartozik a fogyni vágyó anyuka, az amatőr sportoló éppúgy, mint az a gyerek, akit szülei most készülnek beíratni élete első sportfoglalkozására.

Az életmód és a genetika területének összekapcsolása már az alapítók személyében leképeződik: a cégadatok alapján a vállalkozást Gógl Álmos sportorvos és Tánczos Balázs igazságügyi genetikus szakértő alapította és vezeti. „Az egykori miniszter a nagybátyám, többgenerációs orvos család vagyunk” – mondja Gógl, amikor bemutatkozáskor azonnal rákérdezünk, érezhetően megszokta, ha valakinek feltűnik a vezetékneve. A budai magánkórházban, ahol találkozunk, orvosigazgató és egyben sportorvos is, így kezdett beszélgetni az alapötletről, a genetikai alapú életmód orvoslásról igazságügyi szakértő-genetikus barátjával, Tánczos Balázzsal. Ezekből a beszélgetésekből, ötletelésből nőtte ki mára magát a cég.

Gógl Álmos
©
Az indulás
Még augusztusban szúrta ki a cégjegyzékben a HVG hetilap egy új vállalkozás, a Sportgenetika Kft. elstartolását, amely – ahogyan a neve is mutatja – az életmódreformot köti össze a genetika tudományával, vagyis a DNS-kódunkkal. Bár ez első hallásra sci-finek tűnik, az MFB Növekedési Tőkealapot sikerült meggyőzniük, hogy a szolgáltatás valós, és nem a távoli jövő: az elérhető adatok alapján a Hiventures Alapkezelőn keresztül 9 millió forintos indulótőkével szálltak be a startupba, azóta pedig már küszöbön a második tőkebefektetési szakasz a továbblépésükhöz.

Megvásárolható Bölcsek köve?

Mindketten állítják: jelenleg a genetika tudománya robbanásszerű fejlődésen megy keresztül, nap mint nap újabb és újabb genetikai kódokat törnek fel. „Ezért kezdjük minden előadásunkat, anyagunkat és a tanácsadásunkat is azzal: a genetika tényleg az élet kulcsa, ha tudjuk, mi van a saját génjeinkbe kódolva, azt nyugodtan lehet a modernkori bölcsek kövének nevezni” – magyarázza Gógl. Ezt a "kulcsot" azonban Magyarországon még senki sem használja kifejezetten a mindennapi diéta, sport vagy sportágválasztás területén. A start-up arra építi üzleti modelljét, hogy a hozzá forduló ügyfeleknek nemcsak a DNS-tesztjét készíti el, de ennek eredménye alapján azt is megmondja nekik, hogy a saját adottságaik alapján hogyan kellene táplálkozniuk, edzeniük, pihenniük, mire kellene fokozottan odafigyelniük, ha egészségesek és fittek akarnak lenni.

Mindenki unikális: csak a DNS-ből következik "személyre szabott" módszer

„De nemcsak az ügyfél erősségeit tudjuk megmondani a génjeiből, a gyengeségeit is meg lehet határozni. Így pedig már azt is tudni fogja, hogy az utóbbiak miként kompenzálhatóak. Pont ez a lényeg: mindenki egyedi, a génjei alapján mindenkinek mások az adottságai. Ezért van az, hogy sokszor látunk egy csapatban, vagy akár csak együtt sportoló embereket, akik közül az egyik hasít, a másik viszont hiába teszi bele ugyanazt az edzésmunkát, lemarad a többiektől  – magyarázza sportpéldával Tánczos Balázs. De a sport csak az egyik terület, amelyen a módszer alkalmazható.

Tánczos Balázs
©

Megmondják, miért nem tudunk lefogyni

"A 'szabaduljon meg 10 kilótól 2 hét alatt koplalás nélkül, tartósan' jellegű kóklerségeknek sokan ma is kétségbeesésükben bedőlnek, de a többség azért már tudja, hogy átverés. De még a szakmailag egyébként alátámasztott életmódtanácsok sem biztos, hogy mindenkinél beválnak, hiába próbálják ezeket egyedi módszerként eladni" – mondja Gógl, konkrét példát is említve: a szénhidrát- és zsíranyagcsere – így végső soron a testsúly szabályozása – számos gén együttes hatásával alakul ki, vagyis mindenkinek a DNS-ében előre meg van írva, hogy pontosan milyen optimális étrenddel érheti el az ideális testsúlyát, de az is, hogy mennyire könnyen épít a szervezete zsírszövetet és az milyen gyorsan bontható le.

Gógl Álmos és Tánczos Balázs
©

Vagyis ha valakinek a genetikája ebből a szempontból nem a legjobb, akkor tudatosan figyelnie kell erre, de nem is várhatja, hogy egy diéta annyi idő alatt működni fog, mint egy ebből a szempontból jobb adottságokkal rendelkező személynél – magyarázza az orvos. "A DNS-vizsgálattal kideríthető laktóz- és glukózintolerancia már ismert, ám azt sokan nem tudják, hogy a zsíranyagcsere bizonyos sajátosságai zsírintoleranciát okozhatnak. Ezek mind befolyásolják, hogy mitől és mennyi idő alatt tud valaki lefogyni, egyben a magyarázatot is jelenthetik arra, ha valaki minden erőfeszítése ellenére képtelen lefogyni” – sorolja Gógl Álmos, mi minden lehet a diétakudarcok hátterében.

A vizsgálatról

Maga a DNS-teszt teljesen fájdalommentes, ezért tudják akár egy egynapos csecsemőn is elvégezni, majd a mintát ezt egy akkreditált, külföldi labor bevonásával elemzik. Az eredményhez jönnek hozzá az orvosi és genetikai információk, így áll össze a kliens személyre szabott úgynevezett genetikai fejlesztési terve, vagyis GFT-je. Innen elvileg már az ügyfélen múlik minden, hiszen pontosan tudja, mik a kedvező adottságai, illetve mik a gyengéi. Aki igényli, azzal pluszkonzultációkkal végigcsinálják az egész folyamatot, adott esetben a céggel szerződött dietetikus vagy személyi edző bevonásával. A cégnél megmutattak lapunknak egy anonimizált GFT-t, a több mint 30 oldalas személyi fejlesztésben egyesével tagolják a megfejtett alléleket, vagyis gén variációkat, majd ismertetik az ügyféllel, hogy ez rá nézve mit jelent. Így az állóképességi adottságtól kezdve a sérülési rizikón és a regenerációs képességen át végigveszik, amit az életmód szempontjából nem árt tudni saját genetikánkról.

A vizsgálatokat csomagokban kínálják, az árak 100 és 600 ezer forint között mozognak. A legdrágább csomagot egy életre veszi az ügyfél: a teljes géntérképét elemzik, ráadásul ezt a jövőre nézve, folyamatosan frissítik. A DNS-ünk ugyanis nem változik, a genetika viszont olyan ütemben fejlődik, hogy újabb és újabb génkódokat törnek fel, a cég pedig vállalja, hogy ezt hosszú távon követi.

A mintavétel fájdalommentes, utána elemzés és konzultáció
©

Éveket nyerhet: mit sportoljon a gyerek?

„Először ritkaságnak és drágának számított, mostanra viszont teljesen elterjedt az újszülöttek köldökzsinórvéréből származó őssejtek letárolása is" – hoz példát egy másik területről Gógl Álmos, aki szerint előnyös, ha a gyerekünk genetikai hátterével is a születésétől kezdve tisztában vagyunk, és ennek alapján hozunk döntéseket.

Az egyik ilyen döntés a sportágválasztás. A genetikusok azt állítják, hogy egy gyerek génjei alapján előre, akármelyik életkorban meg tudják mondani, hogy mit lenne érdemes sportolnia, milyen sportágban lesz legnagyobb eséllyel sikeres. „Ennek megjóslására eddig is volt módszer, de a legnagyobb pontossággal ez a kérdés a gének alapján válaszolható meg, arról nem is beszélve, hogy a DNS-éből a gyerek táplálkozására nézve is pontosan látjuk, mit kellene betartani az egészsége érdekében. Egyre komolyabb mértékű a gyerekelhízás, a körükben is nagy a veszélye a cukorbetegségnek, szóval itt messze nemcsak arról van szó, hogy a szülő élsportolót szeretne faragni a kicsiből” – magyarázták a cég alapítói. Így elképzelhető, hogy amennyiben a szülőknek pontos információik vannak a genetikai háttérről, a gyerekük a kezdetektől abban a sportágban bontakoztatja ki tehetségét, amelyben a veleszületett adottságainál fogva sikeres lehet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!