szerző:
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

A gazdasági világválság óta 2018 volt a második év, amikor csökkent a dollármilliárdosok száma és összvagyona. A legtöbb szupergazdag az USA-ban él, a városok közül New Yorkban, bár a népsűrűséget nézve, San Franciscóban a legnagyobb az arányuk. Már ha nem számoljuk Felcsútot, ahol Mészáros Lőrincen kívül alig kétezren élnek.

Pocsék évet zártak a világ dollármilliárdosai: számuk 5,4 százalékkal csökkent, így már csak 2064-en voltak 2018 végén – derül ki a Wealth-X kutatóintézet szokásos, éves milliárdos-népszámlálásából. Összesített vagyonuk 7 százalékkal lett kisebb, így már csak 8,6 billió dollárt tett ki. A 2009-es gazdasági világválság óta ez volt mindössze a második olyan év, amikor zsugorodott a dollármilliárdosok populációja. Túlságosan azért nem kell őket sajnálni, 2017-ben soha nem látott növekedést könyvelhettek el, a 2018-as enyhe visszaesés után is jóval többen voltak (és jóval nagyobb vagyonuk volt), mint 2016-ban. A visszaesés a világgazdasági növekedés lassulásának, a tőzsdék gyengébb teljesítményének és a Donald Trump amerikai elnök által elindított kereskedelmi háborúknak, illetve azok nyomán a kereskedelem lassulásának tudható be.

Magyarországon már ketten vannak

A dollármilliárdosok száma a világ minden részén csökkent, az egyetlen kivétel Észak-Amerika, ahol számuk 3,5 százalékkal nőtt, így elérte a 705 főt – a növekedés az USA milliárdosainak köszönhető. Ugyanakkor az észak-amerikai milliárdos-populáció összvagyona is csökkent 5,3 százalékkal. A dollármilliárdosok számát tekintve a legnagyobb csökkenés Ázsiában volt, 13,6 százalékos. A világ legtöbb szupergazdagja még mindig Európában él, 792 fő, ez a teljes "milliárdoslakosság" több mint 30 százaléka. Európában egyébként érdekes folyamatok zajlottak, összvagyonuk 7 százalékkal csökkent, míg számuk csak 3,5 százalékkal, ebben az Egyesült Királyságnak nagy szerepe volt. A Brexit okozta bizonytalanságok és a brit gazdaság gyengélkedése miatt a szigetország milliárdosainak összvagyonának értéke 17 százalékkal esett, a számuk viszont nőtt, épp azért, mert a bizonytalan környezet a vagyongyarapítás új csatornáit nyitotta meg.

©

A tanulmány nem nevesíti a dollármilliárdosokat, de a Forbes listája például igen, aszerint két magyar található köztük: Csányi Sándor és Mészáros Lőrinc. Csányi az OTP Bank vezérigazgatója és részvényese, ezen kívül az ország egyik legnagyobb mezőgazdasági vállalkozója. Mészáros Lőrinc csak most került be az elit klubba, a Forbes listáján a 2057. helyen debütált. Orbán Viktor miniszterelnök barátja és felcsúti szomszédja gázszerelőként kezdte, csillaga a 2010-es kormányváltás után kezdett felfelé ívelni, mára alig akad a gazdaságnak olyan szelete, ahol ne lenne valamilyen érdekeltsége. „Abban, hogy eljutottam idáig, bizonyára szerepet játszik a Jóisten, a szerencse és Orbán Viktor személye, de én soha nem privatizáltam, nem nyúltam le semmit, mindent a munkámmal és az eszemmel szereztem meg” – nyilatkozta még 2014-ben.

Felcsúton kiemelkedő a dollármilliárdosok sűrűsége

Ami a legtöbb dollármilliárdost felvonultató országot illeti, Amerikának egy sem ér a közelébe, Magyarország Csányival és Mészárossal labdába sem rúg.

Vannak olyan városok, amelyeket különösen kedvelnek a szupergazdagok, közel harmaduk 15 helyen koncentrálódik, ráadásul ez az arány évről évre nő. A legtöbb milliárdos (egész pontosan 105) New Yorkban található, Hongkongban 87-en élnek, San Franciscóban 75-en, Moszkvában 70-en. A 15, legtöbb milliárdossal büszkélkedő város közül messze San Franciscóban a legnagyobb a milliárdosok sűrűsége, itt minden 11 612 lakosra jut egy milliárdos, a az arány a második helyezett New Yorkban is csak 81 311 lakos/milliárdos.

Mészáros Lőrinc (és Orbán Viktor) pátriája, Felcsút értelemszerűen nem szerepel a 15, dollármilliárdosok által leginkább preferált települések között. Azért érdemes megjegyezni, hogy Mészáros hivatalosan még mindig Felcsúton, a Fő utca 311/5. szám alatt lakik, a község népessége pedig 1900 fő körül lehet jelenleg. Vagyis itt 1900 lakos/dollármilliárdos a szupergazdagok sűrűsége, hatszor nagyobb, mint San Franciscóban. Persze akadhat még pár kistelepülés a világon, ami saját dollármilliárdossal büszkélkedhet.

Még a szupergazdagok közt is nagy az egyenlőtlenség

A legtehetősebbek számának csökkenése mellett a világ összvagyonának egyre nagyobb része koncentrálódik néhány személy kezében, ami komoly társadalmi feszültségeket okoz – figyelmeztettek egy másik kutatóintézet, az Oxfam munkatársai. Ők a Wealth-X-nél valamivel több, bő 2200 dollármilliárdost találtak (a Forbes pedig 2153-at), tanulmányuk szerint világ 26 leggazdagabb emberének összesen akkora vagyona volt 2018-ban, mint a lakosság szegényebbik felének. A vagyoni egyenlőtlenség ráadásul évről évre nő, 2017-ben még a leggazdagabb 43 ember vagyona tett ki annyit, mint a világ szegényebbik feléé, 2016-ban pedig még csak a leggazdagabb 61-é. A probléma rendszerszintű, az Oxfam szakemberei szerint a gazdasági berendezkedés nyomán egyre nagyobb vagyon koncentrálódik egy szűk réteg kezében, miközben emberek milliói gyakorlatilag nyomorognak. A világ kormányainak azt tanácsolják, hogy a vagyonokat és a vállalkozásokat adóztassák, a pénzből pedig színvonalas közszolgáltatásokat finanszírozzanak a lakosság számára.

Az egyenlőtlenségek még a világ leggazdagabb emberei körében is hatalmasak a Wealth-X jelentése szerint. Körülbelül 200 ezer olyan ember volt 2018-ban, aki 30 millió dollárnál nagyobb vagyonnal rendelkezett. Azonban e csoport összesített vagyonának közel harmada a bő kétezer dollármilliárdos kezében volt. Utóbbiak háromnegyede csak az alsó, 1-5 milliárdos kategóriába fért be, a piramis tetején mindössze 25 ember található 50 milliárd dollárt meghaladó fejenkénti vagyonnal. Ennek a 25 embernek együtt 1,3 billió dollárja volt, ami nagyjából a spanyol vagy az ausztrál gazdaság piaci értékének felel meg.

Magyarországra vonatkozóan a két darab dollármilliárdosból nem nagyon lehet statisztikai következtetéseket levonni, de a vagyoni egyenlőtlenségek tőlük függetlenül nőnek – legalábbis a Magyar Nemzeti Bank és a KSH közös felmérése szerint. A lakosság teljes nettó vagyonának 56,4 százaléka a háztartások leggazdagabb tizedének kezében volt. A leggazdagabb 1 százalék birtokolta az összvagyon negyedét, a háztartások szegényebbik felére mindössze a teljes lakossági vagyon 8,9 százaléka esett.

Csányi és Mészáros, két átlagos dollármilliárdos

A Wealth-X jelentésének készítői azt is megnézték, miféle emberek a világ leggazdagabbjai, és hogyan jutottak a pénzükhöz. A 2064 dollármilliárdos 55,8 százaléka önerőből jutott el erre a szintre, 13,3 százalékuk örökölte a vagyonát, a maradék örökölt pénzt forgatott meg sikeresen. A milliárdos vagyon nem jön össze az ember életében egyhamar, legyen szó akár öröklésről, akár egy sikeres cég felépítéséről. A milliárdos-populáció átlagéletkora ennek megfelelően magas, 65,7 évre jön ki. Mindössze tizedük fiatalabb 50 évesnél, bő harmaduk pedig a 70-en is túl van. E tekintetben vannak különbségek az egyes országok között, a fejlődő gazdaságok (például Kína) milliárdosainak átlagéletkora alacsonyabb.

Nemek közti egyenlőségről beszélni sem lehet a leggazdagabbak körében, a dollármilliárdosok 90 százaléka férfi, ráadásul a nemek aránya nem is változik. A jelentés készítői szerint a milliárd alatti vagyoni szinteken egyre több a nő, de még hosszú évekbe fog telni, mire ez a jelenség eléri a legfelső szintet – például mire a most dollármilliomos nők dollármilliárdosokká válnak.

Szabadidejüket a szupergazdagok jótékonykodással, sporttal, repüléssel és politikával szeretik tölteni. Ami a sportot illeti, nézni és csinálni is szeretik, de egyre többen tekintenek rá befektetési lehetőségként is.

©

A két magyar dollármilliárdos, Csányi és Mészáros ezek szerint átlagosnak mondhatók. Mindketten férfiak, 50 fölöttiek, önerőből jutottak oda, ahova (Mészáros esetében ugye megemlíthetjük a Jóistent és Orbán Viktort). A sport, különösen a labdarúgás mindkettőjük életében fontos szerepet játszik: Csányi a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke és a FIFA alelnöke, Mészáros a Puskás Akadémia FC elnöke, a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány elnöke, többségi érdekeltsége van az eszéki NK Osijek klubban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tényleg immunissá válhatunk a koronavírusra, csakhogy ez meglepően kevés ideig marad így

Tényleg immunissá válhatunk a koronavírusra, csakhogy ez meglepően kevés ideig marad így

Orvostanhallgatók BM-járművekkel mennek tesztelni, hogy bírják az iramot

Orvostanhallgatók BM-járművekkel mennek tesztelni, hogy bírják az iramot

Autókba szánt okos kijelzőt villantott a Huawei

Autókba szánt okos kijelzőt villantott a Huawei