A NER-közeli cégeket és termékeiket listázó appot mutatott be a Momentum

A NER-közeli cégeket és termékeiket listázó appot mutatott be a Momentum

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Vonalkód-leolvasós, térképes applikációval mutatná meg a Momentum, NER-közelieket gazdagít-e egy-egy vásárlás.

Egy olyan appot készített a Momentum, amelyen mindenki megnézheti, NER-közeli cégtől vásárol-e. A Noligarcha nevű alkalmazás a Google Playbe és az AppStore-ba került fel – mondta a hvg.hu-nak Hajnal Miklós, a párt elnökségi tagja.

Az applikációt háromféleképp lehet használni:

Emellett be is lehet küldeni ajánlásokat. Ha egy felhasználó szerint valamilyen termék NER-közelinek számít, akkor ezt megjelölheti, a párt adatellenőrei pedig utánajárnak, valóban így van-e – ígérték. Most nagyjából 110 vállalkozás szerepel az adatbázisban.

De mi alapján mondják azt egy cégre, hogy NER-közeli? Az alkalmazás készítői azt válaszolták erre a kérdésünkre: a nyilvánosan is elérhető céges adatok alapján dolgoztak, és három kategória alapján kerülhettek be érdekeltségek az adatbázisba. Az elsőbe fideszes közszereplők és közvetlen hozzátartozóik tulajdonában álló cégeket soroltak be. Ugyancsak bekerülhetnek az adatbázisba azok a cégek, amelyek közhiteles nyilvántartás alapján igazolhatóan köthetők Mészáros Lőrinc vagy Tiborcz István cégbirodalmához és közbeszerzésekből kiemelten részesülnek. A harmadik kategória lehet jogilag a legcsúszósabb talaj: feltesznek a listára olyan cégeket is, amelyek esetében a Momentum megfogalmazása szerint „egyértelműen kimutatható közpénzek vagy uniós források túlárazott vagy szabálytalan felhasználása”.

©

Igyekeztek mindent visszavezetni a tulajdonosi struktúra alapján a végső tulajdonosig, és azt ígérik: akkor fog csak felkerülni egy cég a listára, ha egyértelműen egy politikushoz vagy a politikusokkal sokat üzletelőkhöz tudják kötni. Közülük is elsősorban azokkal foglalkoznának, ahol van korrupciós kockázat, tehát „ha egy képviselő testvére szabályosan üzemeltet trafikot, az nem fog bekerülni” – ígérte Hajnal Miklós.

„Inkább biztosra lövünk” – tette hozzá. Mi is kipróbáltuk: Vajna Tímea egy cégénél például nem mutatja az app, hogy kihez tartozik, csak azt, hogy NER-közeli minősítést kapott, de például Tiborcz István az app nyitóoldalán szerepel fényképpel.

Arra felkészültek, hogy lehet, aki jogi útra viszi, hogy felkerült a listára egy cége. Erről azt mondták: egyrészt az app nyilvánosan elérhető céghálók adatait jeleníti meg. Másrészt az alkalmazás elkészítői szerint nem is egyértelmű, hogy hitelrontás volna egy ilyen listára rátenni egy céget – igaz, ennek azért ellentmond, hogy az app nyitólapján lévő leírás arról szól, hogy így lehet megtudni, „minek a vásárlását kell elkerülnöd a jövőben”.

Hozzászólások