Magyarország továbbra is inkább orosz gázt venne

Magyarország továbbra is inkább orosz gázt venne

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Ez nem tetszik az Egyesült Államoknak.

Az Egyesült Államok azt szeretné, ha Magyarország nem kötne újabb hosszútávú gázszerződést Moszkvával - értesült a Népszava. Az Egyesült Államok állítólag ahhoz fűz „mély reményeket”, hogy létrejön Magyarország és Románia között a fekete-tengeri földgázvásárlásról szóló üzlet.

A Fekete-tengeren feltárt mezők kitermelését az amerikai ExxonMobil és az osztrák OMV romániai vállalata készítették elő. Amennyiben létrejönne a megállapodás Budapest és Bukarest között, akkor újabb résztvevő jelenne meg a piacon és az árverseny is erősebb lenne. A lap több, egymástól független forrása szerint azonban a magyar kormány inkább az orosz gáz vásárlását preferálja, így van rá esély, hogy a románoknak tett vásárlási ígéretekből végül nem lesz semmi. Ez esetben 2022-től újabb hosszú távú – ám feltehetően nem évtizedekig tartó - elköteleződést vállalhatunk Oroszország felé.

A legutóbbi orosz-magyar hosszú távú gázvásárlási szerződés 20 év kötöttség után 2015-ben járt le, azóta Magyarország évente egyezett meg az orosz állami Gazprommal a szállításokról.