szerző:
Kovács Gábor

Vállalati kötvényeket bocsáthat ki és tőkét emelhet a 4iG Nyrt. a cég közgyűlésének döntése szerint. Azt már korábban bejelentették, hogy részt kívánnak venni a jegybank vállalatikötvény-programjában, ezekre a lépésekre minden bizonnyal a T-Systems felvásárlásához van szükség. Személyi változásokról döntöttek, Tiborcz Istvánnal is jó kapcsolatban álló ember került a felügyelőbizottságba.

Áldását adta a Mészáros Lőrinc exjobbkeze, Jászai Gellért érdekeltségében és elnök-vezérigazgatása alatt álló informatikai cég, a 4iG Nyrt. közgyűlése arra, hogy a cég igazgatósága vállalati kötvényeket bocsásson ki maximum 30 milliárd forint értékben. Továbbá arra is, hogy 3 milliárd forint értékben tőkét emeljen, valamint arra, hogy a 4iG az alaptőke 25 százalékának megfelelő mennyiségben vásároljon a saját részvényeiből.

Kell a pénz a T-Systemsre

Ezek a döntések minden bizonnyal ahhoz szükségesek, hogy a 4iG meg tudja vásárolni a nála jóval nagyobb T-Systemset a Magyar Telekomtól.

A 4iG már augusztus elején jelentette be, hogy részt kíván venni a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vállalatikötvény-programjában. A program keretében az MNB összesen 300 milliárd forint értékben vásárol vállalati kötvényeket. Az MNB maximum 20 milliárd forintot jegyezhet le egy-egy vállalat kötvényeiből, egy kötvénysorozatnak pedig legfeljebb 70 százalékát birtokolhatja. Vagyis ha a 4iG alkalmasnak bizonyul a programban való részvételre, a 30 milliárdból 20 milliárdot megvehet az MNB, és vélhetően a maradékra is akad majd vevő.

A 3 milliárdos alaptőke-emelés pedig részvénykibocsátást fog jelenteni, vagyis forrásbevonást. Egyelőre nem tudni, a 4iG pontosan milyen konstrukcióban veszi meg a T-Systemset a Magyar Telekomtól, de az ügyletben részvényátruházás vagy részvénycsere is szerepet játszhat – ezért lehet jelentősége, ha felvásárolhatja a saját részvényeit az alaptőke 25 százalékáig.

Szakértők a T-Systems-üzlet értékét 40-60 milliárd forintra saccolják.

Jászaitól Tiborczon át Jászaiig

A vállalat közgyűlése a fentieken túl egyéb döntéseket is hozott:

  • Szeptember 6-ai hatállyal az igazgatóság tagja lett Simon Zoltán, aki lemondott a felügyelőbizottságban és az auditbizottságban betöltött tisztségeiről.
  • A felügyelőbizottság és az auditbizottság tagja lett viszont Tomcsányi Gábor és Kunosi András.

Mindhárman régi motorosok a Mészáros-birodalomban, ahogy Jászai Gellért. Jászai úgy szerzett jelentős tulajdonrészt Mészárostól a 4iG-ben, hogy a felcsúti milliárdos eladta Jászainak a KZF Vagyonkezelő Kft.-t., amelyet addig a feleségével közös Konzum PE magánalap birtokolt. A felvásárlási ajánlatot személy szerint Jászai, a KZF és az üzletember által újonnan alapított iKon Befektetési Alapkezelő Zrt. tette. Az iKon igazgatóságában Jászai mellett két egykori raiffeisenes bankár, Linczényi Aladin Ádám és Simon Zoltán ült. A felügyelőbizottság munkájában Jászai régi üzlettársai, Bajkai Zoltán és Fischer János vettek részt, valamint Kunosi András, aki ugyancsak a Raiffeisen munkatársa volt korábban.

Tomcsányi Gábor Tiborcz Istvánnal is üzleti kapcsolatban áll. A Tiborcz tulajdonában lévő BDPST Zrt. 2018 nyarán vásárolta meg a Konzum PE Magántőkealap 20,59 százalékos részvénycsomagját az Appeninn Holdingban. A Konzum PE Magántőkealap kizárólagos befektetői Mészáros Lőrinc és felesége, Mészárosné Kelemen Beatrix. A BDPST Zrt. két új tagot delegált az Appeninn Holding igazgatótanácsába. Az igazgatótanács döntésének értelmében az Appeninn operatív irányítása két, több évtizedes ingatlanfejlesztési tapasztalattal rendelkező szakemberrel, Tomcsányi Gábor vezérigazgatóval és Somfalvi Péter vezérigazgató-helyettessel egészült ki. Az Appeninn Holding elnökeként Jászai Gellért kérte fel Tomcsányi Gábort és Somfalvi Pétert – mint korábbi munkatársait – a vállalat szakmai vezetésére.

Tomcsányi ugyanis Jászait is régről ismeri: az SCD Groupban pénzügyi igazgatóként dolgozott, majd az SCD holdinggá alakulását követően 2005-től egészen 2011-ig a vállalatcsoport vezérigazgatójaként. A társaság kereskedelemmel, építőiparral és turizmussal foglalkozott, 2000-től kezdőden több százezer négyzetméternyi ingatlant fejlesztettek, köztük lakóházakat és szállodákat. Végül a balatoni turizmus lett a meghatározó az SCD tevékenységében – írta róla a Magyar Narancs. 2004-ben felvásárolták a Siotourt az állami vagyonkezelőtől (akkori nevén ÁPV) és a Somogy Megyei Önkormányzattól 3,12 milliárd forintért, egy évvel később pedig a Balatontouristot a Veszprém Megyei Önkormányzattól 4,04 milliárdért, és a Zalatourt a Zala Megyei Önkormányzattól 1,23 milliárdért.

Frissítés: Cikkünk korábbi verziójában azt írtuk, hogy Tomcsányi Gábor Tiborcz István üzleti köréből került a 4iG Nyrt-hez, amely így Tiborcz-közeli üzletember felügyelete alá került. A cikk megjelenése után a társaság pontosította ezt, és azt is jelezte, hogy kinevezésének nincs köze ahhoz, hogy a BDPST Zrt. tulajdonrészt szerzett a társaságban. Az írást ennek megfelelően módosítottuk, az érintettektől elnézést kérünk.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Vár állott, most stadion – Disneyland magyar módra

Vár állott, most stadion – Disneyland magyar módra

Hiába szigorítják a felsőoktatási felvételit, nem jelentkeztek többen nyelvvizsgázni

Hiába szigorítják a felsőoktatási felvételit, nem jelentkeztek többen nyelvvizsgázni

Egy magyar máris lecsapta a vadonatúj Land Rover Defender tetejét

Egy magyar máris lecsapta a vadonatúj Land Rover Defender tetejét

Mindig drágább az új építésű, mint a használt lakás? Néha borul a matek

Mindig drágább az új építésű, mint a használt lakás? Néha borul a matek

Miért van még mindig előzetesben a nagy futballbotrányok leleplezője?

Miért van még mindig előzetesben a nagy futballbotrányok leleplezője?

Otthagyja az új olasz kormánypártot a volt miniszterelnök

Otthagyja az új olasz kormánypártot a volt miniszterelnök