Idén nincs baj a csokimikulásokkal

Idén nincs baj a csokimikulásokkal

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Huszonkét változatot vizsgáltak az Innovációs és Technológiai Minisztérium akkreditált élelmiszer- és vegyipari laboratóriumában, mind megfelelt az előírásoknak.

A háromféle ét- és 19 féle tejcsokoládé figurán szereplő információk megfelelőek voltak, minden termék megfelelt a címkén feltüntetett értékeknek és az élelmiszerkönyvi követelményeknek, egyetlen esetben sem kellett fogyasztóvédelmi hatósági eljárást indítani megtévesztés miatt – olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében.

Az ellenőrzés elsődleges szempontja az volt, hogy a gyártók betartják-e a Magyar Élelmiszerkönyv csokoládéra, annak összetételére vonatkozó előírásait. A szakemberek megvizsgálták a csokoládé figurák címkéjén közölt tájékoztatás helytállóságát is. A laboratóriumi mérések a csomagoláson feltüntetett zsír- és cukortartalom ellenőrzésére, a kakaóvajtól eltérő idegen zsírok mennyiségének mérésére is kiterjedtek.

A tárca felhívta a figyelmet: jó minőségű csokifigura vásárlásánál figyelni kell arra, hogy a terméken csokoládé, tejcsokoládé vagy étcsokoládé megnevezés szerepeljen. Érdemes minél magasabb kakaó szárazanyag-tartalmú figurát választani, a tejcsokoládék esetén ennek meg kell haladnia a 25, étcsokoládéknál pedig a 35 százalékot, a valós értéket a címkén fel kell tüntetni.

A vizsgált csokifigurákról és a vizsgálati eredményekről itt találja a listát (pdf).

Hozzászólások