szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A rövid válasz: igen. De azért felmerülnek kérdések.

„Munkavállalónk 2019. december 4. óta áll munkaviszonyban, 6 hónapos próbaidővel. Négy nap után munkahelyi baleset érte, azóta sem dolgozik. Szeretnénk felmondani neki. Azonnali hatályú felmondással próbaidő alatt megtehetjük-e ezt?” – kérdezte az Adózóna egyik olvasója.

Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd szerint a próbaidő a tartós jogviszony létesítését segítő jogi megoldás, így fogalmilag kizárt a felmondási tilalmak és korlátozások figyelembevétele. Azaz nem akadályozza a munkaviszony próbaidő alatti azonnali hatályú felmondását a munkavállaló várandóssága vagy a keresőképtelensége sem. A munkaviszony a közlés napjával megszűnik, tehát a táppénzes időszakkal nem tolódik ki a megszüntetés napja.

Azonban – teszi hozzá a jogász – ha a munkaviszony megszüntetésének kifejezett mögöttes indoka a keresőképtelenség, azzal a munkáltató megsérti a diszkrimináció tilalmát. Hasonló a helyzet, ha a munkavállaló szexuális zaklatást elutasító magatartására történő válaszadásként kerül sor a próbaidő alatti azonnali hatályú felmondásra. A bizonyítás, illetve diszkrimináció esetén a valószínűsítés súlyos terhe ilyen esetekben a munkavállalón van – fogalmaz a szakértő.

Az ügyvéd arra is felhívja a figyelmet: a próbaidő tartama csak kollektív szerződés rendelkezése alapján lehet hat hónap, anélkül csak három hónap után jár le.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!