Figyelmeztet az MNB: Baj lehet a fintech cégeknél vezetett számlákkal

Figyelmeztet az MNB: Baj lehet a fintech cégeknél vezetett számlákkal

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csak azonnali vészhelyzetnél avatkozhat be a jegybank. Ha egy határon átnyúló fintech cégnél probléma van, kisebb az MNB fogyasztóvédelmi mozgástere, mint a magyar szolgáltatókkal szemben.

Ugyan a határon átnyúló fintech cégekkel szemben az MNB fogyasztóvédelmi eszközei korlátozottak, a jegybank mégis "határozottan fel fog lépni, ha a magyarországi fogyasztókat érintő jogsértéseket, tájékoztatási vagy egyéb hiányosságokat tapasztal" – figyelmeztetett a jegybank. De ez a határozott fellépés csak akkor működhet, ha azonnali a vészhelyzet.

Az itthoni ügyfelek közt a nagy-britanniai központú Revolut és a TransferWise, illetve a luxembourgi PayPal vált mostanáig a legnépszerűbbé. Az MNB ennél részletesebben nem ment bele abba, hogy nevesítse, melyik cégeknél volt probléma, csupán azt írták: a beérkezett ügyféljelzések és sajtóhírek szerint „egyes cégeknél előfordul”, hogy bizonytalan időre indoklás nélkül zárolják az ügyfél számláját, és dokumentumokat kérnek be a blokkolás feloldására.

Több szolgáltató honlapján hiányoznak, vagy csak töredékesek az elektronikus felhasználói felületeken a magyar nyelvű tájékoztatások. Nincs élőhangos – vagy akár Magyarországon személyesen is felkereshető – ügyfélszolgálat sem.

Voltak ügyfelek, akik azt jelezték: nem értesültek arról, hogy az adott szolgáltatónál felárasak a hétvégi tranzakciók, vagy hogy hirtelen megdrágulnak a kártyatranzakciós díjak.

Jogvita esetén egy magyarországi ügyfél közvetlenül az adott társasághoz fordulhat panaszával. Ha a társaság válasza nem megfelelő, 6 hónapon belül az annak székhelye szerinti vitarendezési fórumhoz fordulhat. A magyarországi lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező ügyfelek emellett igénybe vehetik az európai pénzügyi vitarendezési fórum, a FIN-Net eljárását is. Az MNB csak azonnali vészhelyzet esetén hozhat ideiglenes intézkedést egy határon átnyúló fintech szolgáltatóval szemben, akkor, ha az az ügyfeleik kollektív érdekét súlyosan sértve szegné meg a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényt.

Hozzászólások