szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Drákói intézkedéseket fontolgat Boris Johnson kormánya, hogy elkerülje azt a helyzetet, amely Olaszországban is kialakult. A Business Insider megszerzett egy kormányzati programot, amely szerint szinte kínai szigorral akarnak küzdeni a koronavírus ellen.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

12 hétig minimális kapcsolat más emberekkel, baj esetén ennyi ideig kell karanténban maradni – többek közt ezt irányozza elő a még elfogadás előtt válságterv arra az esetre, ha valóban kitör a járvány Nagy-Britanniában. Jelenleg 39 koronavírusos beteget tartanak nyilván az Egyesült Királyságban, de a szakértők az olasz szindrómától tartanak. Itáliában gyorsan elterjedt a koronavírus, a halálos áldozatok száma jelenleg 52.

A fiatalabb nemzedékeket úgy akarják megóvni, hogy bezárják az iskolákat egy időre. Ahol lehet, ott bevezetik a távoktatást, hogy a gyerekek lemaradása ne legyen túlságosan nagy.

Négy fokozat

Boris Johnson vírusellenes válságprogramja négy fokozatot határoz meg. Nagy-Britannia jelenleg az első fokozatnál tart, amely azt jelenti, hogy megpróbálják feltartóztatni a járványt. Ha ez nem sikerülne, akkor a negyedik fokozat már egy olyan vészhelyzetet jelentene, amikor a kórházak sürgősségi osztályai félretesznek minden más beteget, és kizárólag a vírusfertőzésre koncentrálnak. Megjegyzendő: Vuhan városában kipróbálták ezt a rendszert, ám nagyon sok olyan beteg halt meg, akinek a kezelését a vírusválság miatt elhanyagolták.

A brit közegészségügyi szolgálat, az NHS felszólította nyugdíjas orvosait és ápolónőit, hogy amennyiben még munkaképesek, akkor álljanak készenlétben, mert behívhatják őket vészhelyzet idején.

Addig is mit tehetnek a brit polgárok? Nem sokat: felszólítják őket, hogy gyakran mossanak kezet meleg vízzel, illetve ügyeljenek rá, hogy a kézmosás legkevesebb 20 másodpercig tartson.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A járványra fogják, de már a 2022-es választások miatt szórják a pénzt Orbánék

A járványra fogják, de már a 2022-es választások miatt szórják a pénzt Orbánék

Átnevezi az egyetem intézeteit az SZFE új vezetése

Átnevezi az egyetem intézeteit az SZFE új vezetése

Infektológus: Színtiszta demagógia oltásért pénzt ajánlani

Infektológus: Színtiszta demagógia oltásért pénzt ajánlani