Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szerint akár 2-3 évbe is beletelhet a válságkezelés. Részletes javaslatot dolgoztak ki a kormány számára, várják, hogy mi lesz vele.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Orbán Viktor miniszterelnök előbb 6 pontos gazdaságvédelmi akciótervet jelentett be a világjárvány okozta gazdasági válság enyhítésére, majd néhány nappal később újabb 6 ponttal bővült ez a csomag. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László korábban azt mondta a hvg.hu-nak, az irány jó, de az eddig hozott intézkedésekhez újabbak kellenek. Példaként említette, hogy

 • csak azok az üzletek nyithassanak ki, amelyek a hétköznapi létfenntartáshoz szükséges hozzávalókat árulják,
 • a mozik, a plázák, a gyorséttermek maradjanak zárva.

A kamara több, mint 15 ezer vállalkozót is megkérdezett a koronavírus gazdasági hatásairól, és az derült ki, hogy a válaszadók mindössze egyharmada számított erre a helyzetre, és készült fel a válságra, a kétharmada nem. Utóbbiak nagy eséllyel be fognak dőlni, ágazattól, vállalkozástól, tőkétől, tartaléktól függően - vélte Parragh.

©

A BKIK hat pontja

A magyar társas vállalkozások több mint 40 százalékát tömörítő Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) is végzett egy gyors, online kérdőíves felmérést a budapesti vállalkozások körében. Arra volt kíváncsi, melyek azok a területek, ahol a kis- és középvállalkozások a legnagyobb segítségre szorulnak. Az eredmény az lett, hogy a cégek rövid távon zömmel pénzügyi problémákkal küzdenek, de kiderült az is, hogy nagyobb részüknek nincs válságterve. A BKIK erre javaslatokat dolgozott ki, és ezeket már el is küldte a miniszterelnöknek. Azt szeretnék, hogy

 • a kormány hozzon létre egy 100 százalékban állami tulajdonban lévő Nemzeti Válságkezelő Holding Zrt.-t,
 • ez a cég az állami kezességvállalás mellett bocsásson ki 1000 milliárd forint kötvényt 0 százalékos kamattal, amit a jegybank vegyen meg,
 • akár állami cégek átszervezésével a holdingon belül jöjjenek létre szakosított válságkezelő leányvállalatok, amelyeket a kötvénykibocsátásból befolyó összegből tőkésítsenek fel,
 • a pénzből programokat finanszírozzanak, de adjanak állami cégek programjaira is, mint például a Magyar Export-Import Bank Zrt.- nek vagy a SZÉP Kártya Programnak,
 • és, ha elfogy az elsőkörös kötvénykibocsátásból befolyt 1000 milliárd forint, akkor lehet újabb pénzeket a gazdaságba pumpálni.

Nagy Elek, a BKIK elnöke a hvg.hu megkeresésére azt írta, a részleteket még ki kell dolgozni, ebben számít a kormány támogatására - akiktől amúgy visszajelzést még nem kaptak az ötleteikre. Szerinte az újonnan felálló részvénytársaságnak több feladata is lenne:

 • forrásgyűjtés,
 • a pénz szétosztása a válságkezelő szervezetek között, szakmai alapon.

Úgy képzeli, hogy a holdingé lenne a központi szerep a válságkezelésben. "Az a fontos a javaslatunk szerint, hogy legyen egy központi állami szervezet, amin keresztül egy csatornán, átláthatóan kerülnek a gazdaságba a válságkezelő állami források. Így egyrészt a vállalkozások jól látják, hogy mekkora segítséget nyújt az állam, másrészt az ország makrogazdasági mutatóiban jól elkülöníthetőek lesznek a válságkezelés miatti kiadások, és a válságkezelésből eredő államadósság-növekedés" – magyarázta.

Szerinte ez a szervezeti felépítés sokkal hatékonyabb annál, mintha „az egyes szervezetek vagy programok külön-külön lobbiznak a kormányzat különböző szintjein forrásokért”. Fontos, hogy közben a kormánynak sem innen-onnan kell pénzeket átcsoportosítania, hanem egy központi, kimondottan válságkezelésre címkézett kötvénykibocsátással szerezhet pénzt.

©

Közölte, a vállalkozók visszajelzéseiből látható, olyan nagy a probléma, hogy Magyarországon, mint a nyugati világ legtöbb országában, a kormányoknak annyi pénzt kell válságkezelésre költeniük, hogy az a GDP százalékos arányában legyen mérhető, különben nem érnek el valós eredményt.

Azt azonban még nem látjuk, hogy elég lesz-e a magyar GDP 2 százaléka, kerekítve ugyanis így jön ki az 1000 milliárd forint, vagy ennek végül a többszörösére lesz szükség

- hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, hogy miért éppen a Magyar Nemzeti Bank vegye meg ezeket a kötvényeket, Nagy Elek azt válaszolta, „a 2008-as válság előtt ilyen fel se merülhetett volna, de azóta a nemzeti bankok általi állami kiadásfinanszírozás területe már nem tabutéma. Az Európai Központi Bank március 18-án, éjszaka jelentette be, hogy 750 milliárd eurós kötvényvásárlási programot indít a koronavírus-járvány okozta helyzet miatt, ami az euróövezeti országok GDP-jének 5 százalékát jelenti. A bejelentés szerint a hatalmas összegből az EKB ezen államok és a privát szektor által kibocsátott értékpapírokat fog az év végéig vásárolni, de a válság függvényében még az is lehet, hogy jövőre is. Ha az EKB ezt megteheti, akkor az MNB számára nehezen tilthatja meg az Európai Bizottság ezt a kötvényvásárlást” – érvelt az elnök.

Azt ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy a 100 százalékos lejegyzési arányból lehet vita.

Az így kibocsátott kötvények szigorúan véve az államadósságot növelik, de úgy, hogy a válságkezelésre fordított összeg jól elkülönül az alap államadósságtól, ami a hitelminősítői besorolások során remélhetően előnyt jelentenek

– tette hozzá.

Az Orbán Viktornak küldött anyagban négy új válságkezelő szervezet felállítására is tettek javaslatot, ezek:

 • a Nemzeti Faktoring és Követeléskezelő Zrt., mely a likviditási problémával küzdő kis- és középvállalkozások le nem járt és lejárt vevőtartozásait vásárolná fel,
 • a Nemzeti Eszközkezelő Zrt., mely a kkv-k fölös és nélkülözhető eszközeit venné meg,
 • a Nemzeti Válságkezelő Kockázati Tőkebefektető Zrt., mely az üzleti nehézségekkel küzdő cégeknek segítene a nyereségesség visszaállításában,
 • a Nemzeti Vállalkozásfejlesztési Zrt., mely a sikeres generációváltásához szükséges fejlesztési források megszerzését, a cégérték megállapítását, mentorálást, vezetői coachingot és tanácsadást végezne.

Nagy Elek
©
Nagy Elek szerint azon még dolgozni kell, hogy milyen mértékben vonják majd be a munkába a bankokat, a pénzügyi szektort és a kamarákat. Úgy látja, a válságkezelés legalább 2-3 évig tartó feladatot ad az államnak, ezért „megéri a fenti új négy szakosított állami céget létrehozni vagy már meglévő állami cégeket ezekre a feladatokra átszervezni”.

Azzal számolnak, hogy ha rövid időn belül elfogadja javaslataikat a kormány, akkor akár már nyárig felállhat az új struktúra, megtörténhet a kötvénykibocsátás. Nyár végétől pedig teljes kapacitással működhet a rendszer, ami az elnök szerint a válság végeztével sem lesz felesleges,

hiszen az egyes vállalkozásfejlesztési funkciók, ha jóval kisebb állami forrásból, de továbbra is hasznos elemei lehetnek a gazdaságfejlesztésnek.

Kerestük a Miniszterelnöki Kabinetirodát, hogy megtudjuk, van-e a kamara javaslatai között olyan, amelyet támogathatónak tartanak. Egyelőre nem kaptunk választ. Varga Mihály kabinete megkapta a levelet, úgy tudjuk, a többi elképzeléssel együtt értékelni fogja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!