Kovács Gábor
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

Az Opus megveszi a Tiszántúli Áramhálózati Zrt.-t az E.On-tól, de ehhez előbb függetleníteni kell a cég üzemirányítási rendszerét.

1,73 millió euró (vagyis körülbelül 607 millió forint) értékű szerződést kötött az E.On Tiszántúli Áramhálózati Zrt. önállóan működőképes SCADA rendszerének kialakítására, illetve a jelenleg az E.On cégcsoporttal közös SCADA rendszerről történő leválasztására – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből.

A Tiszántúli Áramhálózati Zrt.-é az ország északkeleti ötödének elektromos hálózata, a cég jelenleg az E.On-csoport tagja. De már nem sokáig, ugyanis ha minden jól megy, hamarosan (várhatóan 2021-ben) Mészáros Lőrinc tőzsdei érdekeltsége, az Opus Nyrt. tulajdonába fog kerülni. Az adásvétel azt jelenti, hogy a hálózat az Opusé lesz, azonban az áramot továbbra is az E.On fogja szolgáltatni.

Átrendeződik a magyarországi energiaszektor

A megállapodás része egy jelentős, a teljes magyar energiaszektort érintő átalakulásnak. Az E.On-csoport ugyanis nemrég többségi tulajdont szerzett Észak-Magyarország elektromos szolgáltatójában, az Émászban, illetve budapesti párjában, az Elműben. Jelen állás szerint az állami MVM Magyar Villamos Műveknek kisebbségi tulajdonrésze van a két cégben, ezeket el fogja adni, az Elmű és az Émász így teljes egészében a német csoport tulajdonába kerül. Illetve nem teljes egészében, az E.On ugyanis le fogja passzolni az MVM-nek az Émász hálózatát, továbbá az Elművel megszerzett részesedését a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft.-ben. De nem csak egyszerű csereüzlet lesz a két nagyvállalat között, hanem összefonódás is: az MVM ugyanis 25 százalékos részesedést vesz majd az E.On Hungáriában.

Mészáros Lőrinchez fog befolyni a villanyrezsi egy része az ország ötödéből

Az E.ON öt üzemében kezdték meg a dróntechnológia alkalmazását a szakemberek. Az energiaszolgáltató célja, hogy szakértői tudását és tapasztalatát a dinamikusan fejlődő technológiai innovációk alkalmazásával ötvözze. A dupla kamerával felszerelt ipari drónok emberi szemmel nem érzékelhető eltéréseket is kiszűrnek, így a villamos hálózaton keletkező hibák korai beazonosítására az eddigieknél jelentősen hatékonyabb lehetőséget adnak.

Ez eddig az E.On és az MVM közti üzlet, közben mellékesen az Opus megveszi az E.On-tól a Tiszántúli Áramhálózati Zrt.-t – nyilván pénzért, de az E.On tranzakciókat bejelentő közleménye nem részletezte, hogyan és miért került képbe az Opus. Sőt általában véve azt sem, miért válnak meg a Tiszántúli Áramhálózati Zrt.-től, és hogy készülnek-e hasonlóra a másik két áramhálózati zrt.-jükkel (Észak-Dunántúl és Dél-Dunántúl).

Az Opus az elmúlt években jelent meg a magyarországi energetikai piacon: 2018 tavaszán szerzett résztulajdont a Mátrai Erőműben, amit aztán 2019 végén eladott az MVM-nek (minden jel arra utal, hogy az Opus nem csinált rossz üzletet az elaggott, leszerelésre/átalakításra váró szénerőművel). És folyamatban van betársulása az ország legnagyobb földgázelosztójába, a szintén északkelet-magyarországi Tigázba.

A GVH nem vizsgálhatja, hogy az állam 17 milliárdért megvette Mészáros erőművét

Nemzetstratégiai jelentőségű összefonódás lett, hogy az állam 17,4 milliárdért megvette Mészáros Lőrinc érdekeltségétől a Mátrai Erőmű 73 százalékát. Két évvel korábban Mészárosék 5,9 milliárdot fizettek ezért a részesedésért, igaz azóta az erőmű gazdagabb lett egy biomassza üzemmel.

Önállóan működő üzemirányítási rendszer kell

Visszatérve a Tiszántúli Áramhálózati Zrt. SCADA rendszerének E.On-ról való leválasztására, a feladattal a Siemenst bízták meg nyílt verseny nélkül, mivel a Siemens alakította ki anno az E. On közös, összes magyarországi leányvállalatot kiszolgáló közös üzemirányító rendszerét a 2010-es évek elején. A központi szerverek Pécsen vannak, az áram- és gázszolgáltató cégek területén csak a diszpécseri és mérnöki munkahelyek vannak telepítve.

Az E.On és az Opus megállapodásának része, hogy az E.On Tiszántúli Áramhálózati Zrt. üzemirányítási rendszere 2020. december 31-ig önálló rendszerként működjön, leválasztva az E.On közös rendszeréről. Ez a műszaki megvalósítás feltétele annak, hogy az E.On Tiszántúli Áramhálózati Zrt. 2021. január 1-től megfeleljen az önálló engedélyessel szemben, a SCADA rendszerekkel kapcsolatban támasztott törvényi kötelezettségnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elveszítjük a lakástakarék állami támogatását, ha moratóriumos lakáshitelt törlesztünk elő belőle?

Elveszítjük a lakástakarék állami támogatását, ha moratóriumos lakáshitelt törlesztünk elő belőle?

Apple-bejelentés: lila iPhone 12 és az első iPadnél 1500-szor nagyobb teljesítményű új gép kerül piacra

Apple-bejelentés: lila iPhone 12 és az első iPadnél 1500-szor nagyobb teljesítményű új gép kerül piacra

Oltások ihlette szuri mousse-szal csábít egy magyar cukrászda

Oltások ihlette szuri mousse-szal csábít egy magyar cukrászda