szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 200 milliliteres kiszerelésben literenként 10 ezer forintos áron kapható a benzinkutakon a Mol Hygil. Két ellenzéki képviselő érdeklődött a miértről, az államtitkár szerint csak akadályozzák a munkáját.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Miért olcsóbb whiskeyvel kezet mosni, mint a Mol által gyártott kézfertőtlenítővel – tette fel a kérdést a parlamentben Tordai Bence párbeszédes képviselő a márciusban beharangozott fertőtlenítőszer kapcsán. Erről – mint Tordai emlékeztet – akkor azt mondták, 186 forintos áron kerülhet kiskereskedelmi forgalomba. Azonban a Mol töltőállomásaira már 1990 forintos áron érkezett meg a Mol Hygi 200 milliliteres kliszerelése. Ez literenként közel 10 ezer forintos árat jelent. Tordai szerint a nagyvállalat – amelyben jelentős az állami tulajdon – a gyártási költség százszorosáért, "luxusprofitra" törekedve árulja a fertőtlenítőt a járvány idején.

A nagyobb kiszerelésnek már kedvezőbb az ára, ugyanakkor ha a 2 literes kiszerelésben deciliterenként 250 forintos áron érhető el a kézfertőtlenítő, akkor érthetetlen, miért kerül négyszeresébe a fertőtlenítő a kisebb kiszerelésben – vetette fel a jobbikos Sneider Tamás is, aki ugyancsak parlamenti írásbeli kérdésben érdeklődte meg, szándékában áll-e a kormánynak mérsékelni a filléresnek beharangozott Hygil árát. Sneider emlékeztetett arra is, hogy a Molnál már ért el árcsökkentést például Tállai András is, aki Mezőkövesden helyben levitte a benzin árát, miután egyeztetett az illetékessel.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára válaszolt a képviselők kérdéseire. Szó szerint idézzük válaszát:

Ha segíteni nem tudnak, legalább ne akadályozzanak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hogy vészelte át a magyar a karantént? Ivott, és sokat

Hogy vészelte át a magyar a karantént? Ivott, és sokat

Hiányos utastájékoztatásért, lejárt menetrendért, lekésett éjszakai csatlakozásért is fizethetett a MÁV

Hiányos utastájékoztatásért, lejárt menetrendért, lekésett éjszakai csatlakozásért is fizethetett a MÁV

Válságban edződött pénzügyminisztere lesz az Egyesült Államoknak

Válságban edződött pénzügyminisztere lesz az Egyesült Államoknak