szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ahogy romlanak az Egyesült Államok és Kína kapcsolatai ,úgy fedezik fel egyre inkább az ázsiai ország óriásvállalatai a hongkongi tőzsdét. Júniusban két ilyen cég is részvényeket bocsát ki Hongkongban annak ellenére, hogy a Nasdaq-on az Egyesült Államokban már régebben be voltak jegyezve.

Tüntetések Hongkongban
Soha nem látott tüntetési hullám söpört végig Hongkongon, miután 2019 tavaszán a helyi törvényhozás megpróbálta megkönnyíteni a szökevények kiadatását Kínának. Bár a törvényt rég visszavonták, a demonstrációk a nyáron zavargássá fajultak. Ősszel ismét fellángolt az erőszak, a rendőrök már éles lőszert is használtak. Kövesse velünk a demonstrációk legfrissebb fejleményeit!
Friss cikkek a témában

Hiába van jelen az amerikai tőzsdén, pontosabban a technológiai részvényeket magába foglaló Nasdaq-on, 2,7 milliárd értékben bocsát ki részvényeket Hongkongban az online és videójátékok terén a piacvezetők közé számító NetEase nevű kínai óriás.

Múlt pénteki bejelentése szerint őket követi majd a JD.com, amely második az internetes kereskedelemben a hatalmas kínai piacon – írja a Le Figaro.

Minden bizonnyal ez lesz a legnagyobb technológiai részvénykibocsátás Hongkongban: 4,3 milliárd dollárt szeretne inkasszálni a JD.com. Ezzel csak követik az internetes kereskedelem koronázatlan királyát: az Alibaba már tavaly színre lépett Hongkongban – öt évvel azután, hogy New Yorkban szenzációt keltett, mert az év részvénykibocsátását produkálta. A cégek a terveik szerint megtartják amerikai jelenlétüket is, csak a több pénzt szeretnének bevonni, ezért választják a hongkongi jelenlétet.

Nem úgy az internetes óriás, a Baidu, amelynek vezetősége nemrég azt jelezte: fontolgatják, hogy kiszállnak a Nasdaq-ról. Ők is gondolkodnak azon, hogy Hongkongba menjenek, mivel állításuk szerint az Egyesült Államok szabályozási környezete egyre korlátozóbb, és így bizonytalanabbá válik a nagy kínai vállalatok számára, míg Hong Kong az elmúlt évben épp az ellenkező irányba haladt, és enyhítette néhány előírását.

"Most, hogy kevésbé barátságosak lettek a kapcsolatok az Egyesült Államok és Kína között, megnőtt az érdeklődés Hongkong iránt. Jelentős számú nagy cég érkezésére számítunk" – nyilatkozta Charles Li, a hongkongi tőzsde elnöke a Le Figaro tudósítójának.

A folyamat már csak azért is pikáns, mert a városállamban jó ideje Kína-ellenes tüntetések zajlanak, hol nagyobb, hol kisebb intenzitással. Márpedig a kínai óriásvállalatok jellemzően erőteljesen kötődnek a hatalomhoz, így megjelenésüket Hongkongban akár Kína befolyásnövelési kísérleteként is felfoghatják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Varsóban még nem döntöttek a vétó feladásáról

Varsóban még nem döntöttek a vétó feladásáról

A röhögéstől a drámáig ível ez a különleges apróhirdetés-gyűjtemény

A röhögéstől a drámáig ível ez a különleges apróhirdetés-gyűjtemény

Karácsony: Ha kitartunk, győzünk, és jövőre is lesz kivel közösen ünnepelni

Karácsony: Ha kitartunk, győzünk, és jövőre is lesz kivel közösen ünnepelni