szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Július elsejétől szinte mindent látni fog a NAV, hiszen a vállalkozóknak minden számlát be kell majd küldeniük az adóhatóság felé. Kipróbáltuk a regisztrációt.

2020. július 1-jétől minden olyan számláról adatot kell szolgáltatni a NAV-hoz, amit egy adóalany egy másik belföldi adóalanynak, belföldön teljesített ügyletről bocsát ki, függetlenül a számla áthárított áfatartalmától

– így szól hivatalosan a szerdán életbe lépő változás, azaz július 1-től több mint egymillió vállalkozás egymás közötti ügyletének a számlaadatait látja az adóhivatal.

A mostani döntés jól illeszkedik az Orbán-kormányok eddigi gazdaságfehérítő lépéseibe, mint például az online pénztárgépek vagy az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) bevezetése, amelyek mind azt a cél tűzték ki maguk elé, hogy hosszú évtizedek után véget vessenek annak a gyakorlatnak, hogy a cégek gyakran számla nélkül vagy nem valós értéken kiállított számlával trükköznek.

Sőt, a mostani változás nemcsak a cégeket érinti, mivel az adószámmal rendelkező szervezeteknek (pl. egy társasház vagy egy alapítvány), adószámmal rendelkező magánszemélyeknek szintén nyilatkozniuk kell az általuk kibocsátott számlákról. Az adóhatóság arra is felhívta a figyelmet, hogy az adatszolgáltatás alól az sem mentesül, akinek azért nincs magyar adószáma, mert korábban nem teljesítette bejelentési kötelezettségét.

©

Annyi könnyebbség van, hogy a magánszemélyek számára kiállított számlákra nem vonatkoznak a július elsejétől életbe lépő szabályok, ám jövőre már ezeket – és a külföldi partnerek részére kiállítottakat - is bevonják a rendszerbe. Ennek megfelelően az olyan számlakiállítók, akik kizárólag külföldi adóalanynak értékesítenek terméket, nyújtanak szolgáltatást, egyelőre kimaradnak a kötelezettség alól. Ugyancsak nincs szükség a számlák adatközlésére, ha valaki online pénztárgépet használ és azon tud kiállítani számlát. (Ellenpéldaként a taxisokat említik, akik online csak a nyugtát tudja kibocsátani, számlát még papíron adnak, esetükben az ilyen számlákat regisztrálni kell a NAV rendszerében.)

Ugyanakkor a katásoknak már idén júliustól adatot kell szolgáltatniuk.  Az ő kötelezettségük akkor is fennáll, ha alanyi adómentességet választottak, vagyis nem számolnak fel és nem fizetnek áfát, és logikusan a tárgyi adómentes tevékenységeknél alkalmazott áfamentesség sem ad felmentést. Így adatot kell szolgáltatni például a magán-egészségügyi szolgáltatásról, de még az adómentes ingatlanértékesítésről is.

Bár többször felröppentek az ezzel kapcsolatos hírek, ám a mostani változással sem szűnik meg a nyugtaadás lehetősége, és a számlákat továbbra is ki lehet állítani számlatömbben, ha valakinek úgy kényelmesebb – az online adatszolgáltatást persze akkor sem ússza meg. Azoknak, akik jellemzően nem a számítógépüknél töltik ki a számlákat, segítséget nyújthatnak a mobilra is letölthető számlázószolgáltatások, ilyen applikációja a NAV-nak is van már.

©

Mindent látni fognak

Nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy

július elseje utáni teljesítésekre már nem 15, hanem 8 napos határidővel kell kiállítani a számlát.

Egy új kötelezettség is megjelenik, hiszen július 1-jétől kötelező megjeleníteni a számlán a termékbeszerző, szolgáltatást igénybevevő adószámának – csoportazonosító számának – első nyolc számjegyét. Fontos változás az is, hogy amennyiben valaki kézi számlatömböt használ, akkor ha 500 ezer forintnál kevesebb a számlán szereplő áthárított áfa összege, akkor az eddigi öt helyett négy napja lesz a vállalkozásoknak az adatszolgáltatásra. Ha a számlában az áthárított áfa összege eléri vagy meghaladja az 500 ezer forintot, akkor ezt legkésőbb a számlakibocsátást követő naptári napon kell megtenni.

Ahol mindent megtalál
A NAV kérdés-válasz szekciója az adatszolgáltatásról ide kattintva érhető el.

A kézi számlázóknak a bizonylat adatait az Online Számla rendszer erre kialakított felületén kell manuálisan rögzíteniük. Ez egyben azt is jelenti, hogy a kézi számlát használóknak kétszer kell minden adatot rögzíteniük, ami nemcsak a hibalehetőséget, hanem az adminisztrációval töltött időt is jelentősen megnövelheti, így a NAV joggal bízhat abban, hogy a mostani változásnak köszönhetően visszaszorul a kézi számlázás. Online számlázóprogram esetében ugyanis egyből megjelenik az adat a NAV-nál, itt lényegében annyi tennivalója van az adózónak, hogy az általa használt számlázóprogramot kösse össze a NAV Online Számla rendszerével. Mindez azt is jelenti, hogy aki eddig nem tette, annak muszáj lesz regisztrálnia a rendszerbe július elsejéig.

Ezt hogyan tehetjük meg? A regisztráció során egy felhasználót és egy technikai felhasználót is regisztrálni kell, ha pedig valaki a számlát is online állítja ki – ami nyilván praktikus –, akkor a számlázóprogramban is regisztrálnia kell a technikai felhasználót. Sőt, nincs ez másként akkor sem, ha valaki a NAV saját számlázóprogramját (Online Számlázó) használná, ezeket a lépéseket ott is végre kell hajtania.

Ilyenkor az egyetlen vigasz az, hogy a regisztráció, ha nem is villámgyorsan, de azért működik még a határidő előtti rohamban is. Hétfőn, azaz két nappal az új rendszer indulása előtt az Index arról számolt be, hogy akadozott a rendszer, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy jó magyar szokás szerint mindenki az utolsó pillanatra hagyta a regisztrációt. Így tettünk mi is, de mi – még ha nem is villámgyorsan – sikerrel jártunk. (A NAV alapesetben fél órát ad a néhány perces folyamatra.)

Nem világos azonban, hogy miért van szükség ennyire bonyolult regisztrálgatásra, hiszen a vállalkozók már jó ideje kötelezettek arra, hogy egyéb ügyeiket az ügyfélkapun keresztül intézzék – innen indul az Online Számla regisztrációja is –, vagyis inkább ennek a megerősített biztonságára lenne szükség az adatok miatt, de egy egyszemélyes mikrovállalkozás esetében a három azonosító túlzásnak tűnik (pláne, hogy még van ugye egy adószáma és ezen kívül egy adóazonosítója is minden érintettnek). Az mindenesetre vigasztalhatja azokat, akiknek pár ősz hajszálat okozott a folyamat, hogy a végén legalább a hatóság arra használja fel a teljes körű adatállományt, hogy segítse a vállalkozásokat az adóbevallás elkészítésében – legalábbis ez az ígéret a kormány részéről.

A kezdeti kényelmetlenségekért cserébe a vállalkozások sem járnak rosszul, ha összekötik rendszerüket a NAV-éval, hiszen az adóbevallás elkészítésén túl is lehetnek előnyei a rendszernek: például a számla kitöltésekor automatikusan betöltődnek a vevő adatai, csökken a hibalehetőség, mivel a rendszer jelezz, ha valamit rosszul töltenek ki, de lehet kérni automatikus fizetési felszólítást is. A másik részről pedig a NAV sokkal jobban rálát a vállalkozások forgalmával, amivel könnyebben ki tudja szűrni az adócsaló cégeket – ezt pedig minden, tisztességesen dolgozó vállalkozásnak érdeke.  

©

Sok cégnek fogalma sincs, mi jön

Az átállás sok cégnél nem lesz egyszerű, hiszen egy nemrég készített kutatásból kiderül, hogy a kisvállalkozások kétharmada még mindig a kézi számlatömböt részesíti előnyben, és alig egyötödük az, amely él a telepíthető számlaprogramok lehetőségével. Sőt, tízből négy vállalkozó a mai napig kinyomtatva adja át vagy postázza vevőinek az online számlázóban kiállított számláit.

Van mobilapp is
Az ódzkodóknak segítség lehet, hogy a NAV mobilapplikációt is készített, amivel számos lekérdezési lehetőségre, a számlák módosítására, érvénytelenítésére is van lehetőség, de a partnerek speciális kezelése is biztosított, így például automatikusan tölti be az alkalmazás a vevő adatait is. Részletekért kattintson.

Érdekesség az is, hogy bár a kutatás kifejezetten a júliusi változások miatt készült, a kizárólag kézi számlatömböt használók több mint fele úgy nyilatkozott, nem is tervezi bevezetni a vállalkozás mindennapjaiba az online számlázást a következő fél évben. Magyarán nincsenek tisztában a szabályozással, így félő, hogy sokan nem fogják betartani az új előírásokat.

Nekik annyi szerencséjük van, hogy a koronavírus-járvány miatt az adóhatóság megígérte: szeptember 30-ig nem fogja szankcionálni a nem teljesítőket – ezzel azonban csak azok élhetnek, akik már regisztráltak az Online Számla rendszerbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!