szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A trükkös uniós szabályozás még segítheti is a kezdeményezést, amivel a Pénzügyminisztériumhoz fordult a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete.

Fejlődés előtt áll a kisüzemi sörfőzési szektor – erről beszélt Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének (KSE) elnöke kedden sajtótájékoztatóján. Gyenge a parlament által múlt pénteken elfogadott kereskedelmi törvényt dícsérte: a termékkizárólagosságot előíró szerződések tiltása csökkenti a söripari multik piackorlátozó tevékenységét – részletezte az MTI szerint.

A jövőben törekszenek a hazai komlótermesztés felélesztésére, emellett a Pénzügyminisztériumnál (PM) szorgalmazzák a csapolt sör általános forgalmi adójának (áfa) mérséklését

– hangzott még el a sajtótájékoztatón. A csapolt sör áfájának csökkentését a trükkös uniós szabályozás segítheti: az erről szóló irányelv lehetőséget ad ugyan élelmiszerek esetében a kedvezményes adókulcs alkalmazására, ám ebből a körből kizárja az alkoholos italokat. A vendéglátás esetében is lehet élni alacsonyabb áfával – ahogy ezt teszi a magyar állam is –, itt viszont nem kizárandók, csak „kizárhatók” a kedvezményez körből az (alkoholos vagy nem alkoholos) italok. Nálunk jelenleg a helyben készített, alkoholt nem tartalmazó italokat lehet szuperkedvezményes, 5 százalékos áfával értékesíteni helyben fogyasztásra a vendéglátóhelyeken.

Közel 100 kisüzemi sörfőzde működik jelenleg Magyarországon. Közülük talán a legnagyobb a Matolcsy György jegybankelnök rokonainak tulajdonában álló Pécsi Sörfőzde – köszönhetően annak, hogy 2018-ban a jövedéki törvény 8 ezerről 200 ezerre emelte azt az éves hektoliter-plafont, mely elérésig egy cég kisüzeminek minősül.

A kisüzemi sörfőzdék piaci részesedése a teljes magyar sörpiacon Gyenge Zsolt szerint jelenleg összesen 200 ezer hektoliter, ami a teljes piac 3 százaléka. Ez a KSE-elnök szerint másfél éven belül 5-6 százalékra nőhet: az új törvény szerint 2021. július 31-ig maradhatnak érvényben azok a szerződések, amelyek jelenleg élnek a nagy sörgyártók és a vendéglátóhelyek között. Gyenge arra is kitért: a teljes magyarországi sörpiac termelése mintegy 6,3 millió hektoliter, ebből 9 százalék a csapolt sörök részesedése.

 

Régi harcot indított újra a sörgyártók ellen Kósa Lajos

Egy évtizede tartó harc újabb fejezetéhez érkezünk a magyarországi italpiacon, ha elfogadja az Országgyűlés a kereskedelmi törvény módosítását, amely a multik hegemóniáját hivatott letörni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A fejtetvekkel is kibabrált, hogy a járvány alatt kevesebb a közös szelfizés

A fejtetvekkel is kibabrált, hogy a járvány alatt kevesebb a közös szelfizés

Orbán Viktor úgy jutott több pénzhez Brüsszelben, hogy valójában bukott

Orbán Viktor úgy jutott több pénzhez Brüsszelben, hogy valójában bukott

Egy speciális szemüvegről kiderült, hogy levétele után is javítja a színlátást

Egy speciális szemüvegről kiderült, hogy levétele után is javítja a színlátást