szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A helyiek nemcsak petíciót indítottak, de népszavazást is kezdeményeztek a Pilismarótra tervezett bányával szemben. Az önkormányzat kezdetben támogatta a projektet, majd hétfőn lemondott Pergel István polgármester.

Homok-kavics bányát nyitnának Pilismaróton, egy 122 hektáros Duna-parti területen indulna el a kitermelés – írja az Átlátszó. Az önkormányzat támogatja a bányanyitást: a polgármester a bányatelekkel érintett ingatlanokat kiemelt fejlesztési területté nyilvánította, és a településrendezési eszközök módosításáról döntött. Hiányzik viszont még a településrendezési terv és a helyi építési szabályzat (HÉSZ) módosítása.

Megvan viszont a 25 évre szóló környezetvédelmi engedély a bányatelek nyitására: ezt a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal illetékes osztálya a GM-PRO Mérnöki Tanácsadó és Szolgáltató Kft. számára állította ki. A kft. már 2017-ben bányászati kutatási jogot kért az érintett területre a Pest Megyei Kormányhivatal Bányafelügyeleti Főosztályától, amit meg is kapott. Elvileg ennek a cégnek kell kivásárolnia az érintett terület tulajdonosait, amelyek közül a legnagyobb a magyar állam, nagyságrendileg 100 hektáros területtel. A magántulajdonosok 20 hektárral rendelkeznek, főleg osztatlan közös tulajdon formájában.

A lakosok állítják, egészen egy július 16-ra meghirdetett lakossági tájékoztatóig alig tudtak a tervezett bányanyitásról. Szintén ott derült ki, hogy Tatabányán már februárban tartottak egy előzetes tájékoztatót, de erről egyetlen pilismaróti sem értesült.

A bányanyitás ellen indult online petíciót kedd délutánig 1800-an írták alá. A település lakóinak egy része pedig népszavazást kezdeményez az ügyben; a kérdést már le is adták a jegyzőnek, a helyi választási bizottság dönt majd róla.

Bár biztosan zajjal és hanggal fog járni a kitermelés, de ha lejár a koncesszió, akkor kiemelt turisztikai beruházás keretében a kialakuló bányatavat lehet hasznosítani

– érvelt a 25 éves távlatban gondolkodó Pergel István pilismaróti polgármester az Átlátszónak hétfőn, néhány órával azelőtt, hogy lemondott volna. A fideszes támogatással választást nyerő független politikus ugyanis még aznap este, egy sebtében összehívott megbeszélés után (augusztus 15-i határidővel) lemondott.

Pergel arról már nem nyilatkozott, hogy mi vezetett a döntéshez. Előzőleg viszont még elárulta:

korábban egy golfpályát fúrtak meg az emberek.

Ahhoz a 145 hektáros komplexumhoz 300 szobás szálloda és 300 lakásos lakópark is tartozott volna. A projekt a földterületek kisajátításán bukott el, a bíróságon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Visszadobták a Szájer József kábítószer-birtoklásáról szóló feljelentést

Visszadobták a Szájer József kábítószer-birtoklásáról szóló feljelentést

Kirúgta Frank Lampardot a Chelsea

Kirúgta Frank Lampardot a Chelsea

Élesben Hiller Istvánnal: A tiltakozó diákok alkotóműhelyéből hoznánk létre egy új SZFE-t

Élesben Hiller Istvánnal: A tiltakozó diákok alkotóműhelyéből hoznánk létre egy új SZFE-t