szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A lemondott rektorhelyettes nyilatkozatára reagálva adott ki közleményt az Állami Számvevőszék.

„Az Állami Számvevőszék felhívja az Egyetem lemondott vezetésének figyelmét a törvényi előírások érvényre juttatását biztosító átadás előkészítésére, a közpénzekkel és közvagyonnal való átlátható elszámolás megteremtése érdekében” – írja közleményében az ÁSZ, arra reagálva, hogy Novák Eszter, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) lemondott rektorhelyettese az ATV adásában kijelentette: „nincs átadás-átvétel” a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

Novák Eszter egész pontosan azt mondta: „nincs átadás-átvétel, az egyetem vezetésével nem történt semmi, egyelőre a fenntartói jogok kerültek át a Vidnyánszky Attila vezette kuratóriumhoz”. Novák Eszter szerint októbertől nem a jelenlegi vezetés irányítja az egyetemet, lesz egy teljesen új vezetés, amit a kuratórium nevez ki.

Az ÁSZ a közleményben felhívta az SZFE új kuratóriumának figyelmét arra, hogy gondoskodjon az átvétel megvalósításáról.

Még az ITM-nél van a Színművészeti összes pénze

Az egyetem Vas utcai épülete előtt tartottak sajtótájékoztatót. A színművészeti hallgatói szerint a kuratórium és Vidnyánszky a diákság számára illegitim, így nem ülnek le velük tárgyalni.

A közleményben a Számvevőszék emlékeztet rá, hogy 2014–2015-ben minden állami fenntartású felsőoktatási intézmény gazdálkodásának 2009–2013 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzését elvégezte, ekkor számos hiányosságot talált a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Később a feltárt kockázatok, illetve a "felelőtlen vezetői magatartás" újabb ÁSZ-ellenőrzés megindítását tették indokolttá, amely 2019 májusában fejeződött be, és az ÁSZ újra hiányosságokat talált.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen több mint egy hete tart a diákok blokádja, akik az intézmény alapítványi tulajdonba kerülése és az autonómia megszűnése ellen tiltakoznak, követelve a kuratórium távozását.

Az egyetem több tanára is felmondott, a hallgatók pedig több tüntetést is szerveztek, vasárnap élőlánccal tiltakoztak, csúszik a tanév, miközben már nemzetközi közvélemény is felfigyelt az egyetem körüli kiállásra Eva Greentől egészen Európa egyik legelismertebb színházáig.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán a tízéves pálinkafőzést ünnepelte Becsehelyen

Orbán a tízéves pálinkafőzést ünnepelte Becsehelyen

Nagyon úgy néz ki, hogy elhúz melletünk a régió a robotizációban

Nagyon úgy néz ki, hogy elhúz melletünk a régió a robotizációban

Csak egy-két napot nyerhetnek a két teszttel a karanténosok

Csak egy-két napot nyerhetnek a két teszttel a karanténosok