Kovács Gábor
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

Továbbra is milliárdok mennek a kereskedőházakra és továbbra is Adnan Polat cégéhez folyik be a legtöbb díj. Veszteség viszont nem volt, sőt, a két kereskedőházas állami cégnél több mint 9 milliárd forint gyűlt fel bankszámlákon. A nagyobbiknál vezetőváltás történt szeptember elején.

Ugyan egyáltalán nem verték nagydobra, de szeptember elején távozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Zrt. (az állami tulajdonú, a külügyminisztérium felügyelete alatt működő, a világ távoli szegleteiben nyitott magyar kereskedőházakért felelős cég) vezérigazgatója, Hendrich Balázs, a helyét Szabó Kristóf vette át.

Hendrich Balázs
©

"Hendrich Balázs új megbízatására tekintettel, közös megegyezéssel távozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Zrt. éléről" – közölte a cég a hvg.hu-val. "Az új vezérigazgató, Szabó Kristóf széles körű pénzügyi és gazdasági ismeretekkel, valamint évtizedes vezetői tapasztalattal rendelkező szakember az SKKA vállalat alapító partneri posztjáról érkezett a HEPA élére" – írták az utódról.

A HEPA erre vonatkozó kérdésünk ellenére nem részletezte, mi Hendrich Balázs "új megbízatása", mindenesetre a megfogalmazásból úgy tűnik, új állami feladatot kap, nem pedig a magánszférában helyezkedik el. Távozásának lehet köze a kormány új, külföldre nyúló csápjához, az egyelőre homályba burkolt a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványhoz, illetve a vélhetően az alapítvány munkáját támogatni hivatott, még titokzatosabb céghez, amelyet abból a célból hoznak létre, hogy külföldi vállalati részesedéseket vásároljon. Az alapítvány feladata az lesz, hogy a közép-európai régióban megszerezzen, felújítson és fenntartson magyar történelmi, kulturális, művészeti stb. jelentőségű épületeket, építményeket. Az alapítvány egyébként szeptember végén kapott a kormánytól 600 millió forintos támogatást, a tulajdonába helyezett Manevi Zrt. pedig 5 milliárd forintos tőkeemelést.

Tovább hízik a külügyminisztérium: ezeket a külföldi cégeket veszik meg

Ezúttal külföldi vállalkozások és építmények megszerzésére hoz létre - újabb - céget a külügyi tárca. Már milliárdok mentek el a „tartományokra".


A török kapcsolat

A HEPA Hendrich Balázs alatt is aktív volt. A vállalat friss beszámolójából kiderül: másfél milliárd forintot költött el 2019-ben képviseleti irodákra. Testvércége, a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Kft. 367 milliót költött a maga irodáira, a kereskedőházaknak juttatott közvetlen támogatás így együtt a kétmilliárd forintot közelíti.

A költség ráadásul úgy ekkora, hogy a HEPA irodái közül az oroszországi és a balkáni csak 2019 őszén nyitott. A Kínában és a Japánban található egész évben működött, ezeket 2018 végén hozták tető alá. Szintén működött a törökországi kereskedőház – ezt a HEPA még elődjétől, az MNKH Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-től örökölte, ez volt az egyetlen, amit nem csuktak be, amikor az MNKH-t átszervezték HEPA-vá. És ez az egyetlen, amit az Orbán Viktor miniszterelnökkel és Recep Tayyip Erdogan török elnökkel is kiváló kapcsolatokat ápoló Adnan Polat vállalkozó visz.

A törökországi kereskedőházat üzemeltető cég, az ALX Magyar-Török Kereskedelmi Központ Kft. díja ráadásul többszöröse a többi partnerének: igaz, ők öt különböző irodát vittek öt török városban, míg a többiek egy irodát működtettek. A fő kérdés persze az, hogy miért van szükség öt különböző irodára Törökországban, miközben a jóval nagyobb gazdasággal és szorosabb magyar kapcsolatokkal rendelkező Japánban elég egy is, ami ráadásul az egész délkelet-ázsiai régiót lefedi működésével. Mindenesetre Polaték havi 70 millió forintot számláztak, míg a második legdrágább, a japán kereskedőházat üzemeltető Garyutrading Co. Ltd. havi 24 milliót. Polatékkal kapcsolatban érdemes megjegyezni, 2020-ban már csak négy iroda maradt, de megkapták plusz feladatként a Türk Tanáccsal való kapcsolattartást, cserébe a díjazás felment havi 77 millióra.

Ahogy a korábbi években, a magyar adóforintokból fenntartott kereskedőház szépen fialt az ALX-nek. Árbevétele 854 millió forint volt – vagyis a kereskedőház üzemeltetésén kívül mást nem is igen csinált. Ebből 40 millió forint adózott profit maradt, ami ezúttal az eredménytartalékba került, nem kapta meg osztalékként a török anyacég, a Polat Holding.

©
A bankban gyűlnek a milliárdok

A kormány 2018 nyarán szántotta be az MNKH-t, összevonta csatolt részeivel, bezárta a tucatnyi külföldi irodáját, jogutódjaként pedig létrehozta a HEPA-t. Az MNKH-nak volt egy-egy sikeres projektje, összességében viszont közelébe sem jutott a kitűzött exportcéloknak, pedig adóforintok milliárdjait égette el, maga az MNKH Zrt. csak az első három évben közel 10 milliárd forintot. A hatalmas veszteségeket firtató kérdéseket jellemzően azzal ütötték el, hogy a kereskedőháznak nem nyereségesnek kell lennie, hanem segítenie kell a magyar export fejlődését.

A HEPA (egyelőre) jobban teljesít, mint az MNKH, igaz, nem nyitnak kereskedőházat minden bokorban, mint az MNKH, sőt nem is terveznek ilyesmit. A HEPA 2019-ben és 2018-ban is némi nyereséget tudott elkönyvelni, 42 és 67 millió forintot. Persze még 2019-ben sem mentek teljes gőzzel, a nyereség pedig pusztán annyit jelent, hogy az MNKH-val szemben a HEPA ki tud jönni a központi költségvetésből kapott finanszírozásból. Sőt, 2019 végén már 9 milliárd forintja pihent a bankban. Volt miből félretenni, a Külgazdasági és Külügyminisztériummal (KKM) kötött közszolgáltatási szerződés keretében 3,9 milliárd járt nekik, a szintén a KKM-mel kötött támogatási szerződés alapján pedig 4,8 milliárd forint támogatási előleg. Utóbbi még elszámolás tárgya lehetett 2020 elején, de ez a 2019-es beszámolóból nem látszik.

A kiadási oldalon a legnagyobb tétel ugye a képviseleti irodák 1,5 milliárdja volt, de kiállításszervezésre is elment 520 millió. A HEPA 81 alkalmazottjának éves fizetése közel egymilliárd forintba került.

A HEPA most a vezetőváltás kapcsán a hvg.hu-nak hangsúlyozta, hogy "az elmúlt években rendre rekordértéket ért el a magyar export, ami igazolja, hogy a HEPA-ban zajló munkát – a magyar vállalkozások külpiacra lépésének támogatását – folytatni kell, természetesen folyamatosan a kor kihívásaira reagálva". Az természetesen igaz, hogy a magyar export évről évre nő – az viszont nem egyértelmű, hogy ebben pontosan mekkora szerepe van a HEPA-nak.

Felkészül: Trieszt

A HEPA kistestvére, a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Kft. szintén nem panaszkodhat, feladataira – amibe nemcsak a kereskedőházak tartoznak bele, hanem többek közt rendezvények, oktatások megszervezése is – 2019-ben már több mint egymilliárd forintot kapott a KKM-től közszolgáltatási szerződése keretében. Plusz 471 millió forint költségvetési támogatást, plusz 700 millió forint támogatási előleget, de ennek elszámolása a mérlegkészítés idejéig nem történt meg. A CED is összehozott pár tízmillió forint nyereséget, bár ettől a cégtől ez nem szokatlan, még az MNKH-s időkben is sikerült kijönnie a kapott forrásból. Tavaly itt is híztak a bankbetétek, bár megközelítően sem úgy, mint a HEPA-nál, év végén azért már megvolt a 267 millió.

2019-ben a CED-nek több mint félmilliárd forint személyi jellegű ráfordítása volt, ezt a beszámolóban azzal magyarázzák, hogy a foglalkoztatottak száma 24-ről 45-re emelkedett. A kiadási oldalon jelentős tétel a rendezvényekre elköltött 321 millió forint. A külföldi képviseleti irodákra, azaz a kereskedőházakra, ahogy írtuk, 367 milliót költöttek.

A CED korábban az MNKH leánya volt MNKH Közép-európai Kereskedelemfejlesztési Hálózat Kft. néven, a 2018-as átszervezéskor közvetlen állami tulajdonba és KKM irányítás alá került.

A kormánynak régóta hangoztatott célja a kisvállalkozások exportjának erősítése, ennek érdekében nemcsak távoli területeket céloztak, közel két tucat irodával lőtték körbe Magyarországot – olyan egzotikus lokációkban nyitottak kirendeltségeket, mint Párkány, Lendva vagy Kismarton. Ezek tartoznak, tartoztak a CED alá. A kirendeltségek üzemeltetőivel még 2018 tavaszán szerződtek, a kontraktusok mind a mai napig élnek, 2020 elején ugyanis egy évre meghosszabbították őket.

Van több kirendeltség Magyarországon is, továbbá az összes környező országban, illetve Csehországban és Lengyelországban – a brnói iroda megnyitásakor azt közölték: „teljessé válik a közép-európai és V4-es lefedettség”. Ha minden jól megy, lesz egy Olaszországban is, Triesztben, ahol a kormány épp kikötői területet és koncessziót vesz. Bár az adásvételt Szijjártó Péter lezárt üzletként jelentette be anno, de valójában egy éve húzódik lezáratlanul, mindenesetre működik a kikötőberuházáshoz létrehozott projektcég, aminek már irodája is van Triesztben, szóval kiváló jelölt a CED-kirendeltség üzemeltetésére. A közbeszerzési eljárás lassan lezárul, már az ajánlatok bírálata zajlik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közmunkásból is lehet boldogtalan irodalmár - Filmajánló

Közmunkásból is lehet boldogtalan irodalmár - Filmajánló

Újabb katasztrófa: cunamik is fenyegethetik Alaszkát a klímaváltozás miatt

Újabb katasztrófa: cunamik is fenyegethetik Alaszkát a klímaváltozás miatt

Frontális karambol a 37-es úton, hatan megsérültek

Frontális karambol a 37-es úton, hatan megsérültek