szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szakszervezeteknek egy napjuk van, hogy aláírják a megállapodást.

A tavaly augusztus közepén felmondott Dunaferr Társaságcsoport Kollektív Szerződés (DTKSZ) megszűnését későbbre, 2021. április 30-ra módosítaná a Dunaferr – közölte a vállalat.

A közlemény szerint ezzel szeretnék biztosítani, hogy a dolgozók kollektív szerződésben rögzített juttatásai az új dátumig fennmaradjanak. A vezetőség az erre vonatkozó ajánlatot kedden megküldte a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet részére is.

A kollektív szerződést akkor hosszabbítják meg, ha a már a munkáltató oldaláról aláírt megállapodást legkésőbb 2021. január 20. 15 óráig mindkét szakszervezet szintén aláírja – áll a Tankhilevich Evgeny legfőbb-, általános vezérigazgató helyettes által jegyzett közleményben.

"Ennek az együttműködésnek alapköve, hogy szűnjön meg minden rosszhírkeltés a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezet jelenlegi választott vezetői részéről a Dunaferr vonatkozásában, továbbá az öncélú, a Dunaferrnek és minden munkavállalójának csak kárt okozó jogi viták szűnjenek meg, és helyettük végre érdemi egyeztetések kezdődjenek meg mindkét szakszervezet részéről" – közölték.

Mint azt korábban megírtuk, december 11-én azonnali hatállyal elbocsátották a Dunaferr DV Vasas Szakszervezet négy vezető tisztségviselőjét. Tankhlievich Evgeny belső céges üzenetében arról írt, hogy szerinte a szakszervezetisek azoknak az „ukrán hordáknak” az oldalán állnak, amelyek megpróbálják megzavarni, szétzilálni a társaságcsoport munkájának irányítását, ezért rúgta ki őket.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke a Népszavának azt mondta, a szakszervezeti tisztségviselők a dolgozók oldalán állnak, az ő érdekeiket képviselik, elbocsátásuk pedig törvénytelen, a jogtalan intézkedések miatt a Vasas és az érintettek bírósághoz fordulnak.

Dunaújváros vezetése december 12-én a magyar kormánytól kérte, hogy segítsenek rendezni a Dunaferrnél kialakult helyzetet.

Ahogy arról az RTL Klub beszámolt, a cég tavaly augusztusban felmondta a kollektív szerződéseket, a szakszervezetnél ezért attól tartottak, hogy 20-30 százalékkal csökken a fizetésüket, amelyeket már hónapok óta csúszva, két részletben kapnak meg. A bérek csúszását vizsgálta a kormányhivatal is, és megállapította, hogy szabálytalan, ám büntetést nem szabott ki, mondván azt a pénzt inkább a munkavállalók fizetésére szánják. A kormány azonban azt írta a csatornának: mivel a cég magánkézben van, érdemben nem tudnak beavatkozni.

A kormány egyébként többször próbálkozott, hogy megszerezze a céget, amely orosz-ukrán tulajdonban van. Az orosz többségi tulajdonos állítólag befektetőkkel tárgyal, hogy rendeződjön az acélipari kereslet csökkenése miatt nehéz helyzetbe került dunaújvárosi cég helyzete.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Eladja a Dunaferrt az orosz tulajdonos?

A Dunaferr orosz tulajdonosa befektetőkkel tárgyal a cégcsoport esetleges eladásáról – írta a Portfolio egy olyan levél alapján, amelyet a cég vezetése pénteken küldött a dolgozóknak. Az is kiderült, hogy veszélybe került a termelés folyamatossága.

Kórházi főigazgatóság: 4 ezer egészségügyi dolgozó nem írta alá az új szerződését

Kórházi főigazgatóság: 4 ezer egészségügyi dolgozó nem írta alá az új szerződését

Hiányzik egy miniszteri rendelet, ezért nem kapnak segítséget a magánkézben lévő autószervizek

Hiányzik egy miniszteri rendelet, ezért nem kapnak segítséget a magánkézben lévő autószervizek

“Először el kell fogadnunk az új szabályokat, aztán meglátjuk, hogy mit cselekszik Orbán Viktor”

“Először el kell fogadnunk az új szabályokat, aztán meglátjuk, hogy mit cselekszik Orbán Viktor”