szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A támogatást nem csak a városban dolgozók igényelhetik.

Egy hosszabb Facebook-bejegyzésben jelentette be Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere, milyen intézkedésekkel tervezik megsegíteni a járvány miatt nehéz helyzetbe került vendéglátósokat.

Cser-Palkovics András szerint az első lépés az, hogy az önkormányzati helyiségben üzemelő vendéglátóipari egységek teljes bérleti díját elengedik 2020. november 1-ig visszamenőleg és a korlátozások teljes időtartamára. Egyúttal mindenkit arra biztatott, hogy aki vendéglátóipari cégnek ad bérbe helyiséget, az tegyen ugyanígy, vagy adjon kedvezményt a bérlő számára.

“Bízunk abban, hogy a vendéglátóhelyek valamikor majd az év első felében megnyithatják a teraszaikat, ezért számukra 100%-ban elengedjük a teraszdíjat a teljes idei esztendőre” – írta a polgármester.

Döntötek arról is, hogy a vendéglátóipari vállalkozások számára bevezetik a “Továbbfoglalkoztatást Segítő Alapot”, egyelőre 30 millió forintos, de szükség esetén bővíthető pályázati kerettel. Cser-Palkovics szerint az alap támogatására elsősorban azok a fehérvári telephellyel rendelkező vendéglátóipari cégek pályázhatnak majd, akik igazolják, hogy nem bocsátották el alkalmazottaik többségét a veszélyhelyzet miatt, “a munkahelyek többségét tehát megőrizték ebben a nehéz időszakban is”. A támogatás vissza nem térítendő lesz, és igazodni fog a megtartott munkahelyek számához.

A polgármester közölte azt is, hogy a vendéglátóiparban dolgozó, állásukat vesztett és legalább 30 napig munkanélküli emberek számára

rendkívüli, egyszeri 100 ezer forintos támogatást adnak.

Ez a támogatás a polgármester szerint akkor is igénybe vehető, ha az érintett személy nem fehérvári, hanem megyei vendéglátóipari cégnél dolgozott, “de fehérvári állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik”.

Az önkormányzat mindemellett új városi adományszámla-számot hoz létre, annak érdekében, hogy aki teheti, az ide befizetett összeggel támogatni tudja a helyi vendéglátóipari vállalkozásokat és munkavállalókat. A polgármester szerint a számlára beérkezett összegeket a „Továbbfoglalkoztatást Segítő Alaphoz” teszik hozzá, ezzel is támogatva a vendéglátóipari vállalkozásokat. “Szerencsére nem minden iparágat és nem minden egyént érintett ugyanolyan keményen a válság, ezért arra kérek mindenkit: ha teheti, az ebbe az alapba befizetett összeggel járuljon hozzá a kevésbé szerencsés vállalkozások és emberek felszínen maradásához” – írta Cser-Palkovics András, hozzátéve:

külön kérem azok hozzájárulását ehhez az alaphoz, akik részesülnek ugyan a KKV-szektornak adott adókedvezményből, de mégis nélkülözni tudják működésükhöz ezeket az anyagi forrásokat”.

A bejegyzés azzal zárul, hogy az önkormányzat segíteni kívánja a vendéglátó- és szállodaipari vállalkozásokat a korlátozások utáni talpra állásban “és piaci érvényesülésben is”. Ez a segítség a polgármester szerint kiterjedhet gazdasági és marketingterületekre egyaránt. “Várjuk ezzel kapcsolatban a székesfehérvári vállalkozások javaslatait, ötleteit is” – írta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy amerikai férfi azzal fenyegetett, hogy felrobbantja az internetet – az FBI közbelépett

Egy amerikai férfi azzal fenyegetett, hogy felrobbantja az internetet – az FBI közbelépett

Óriásit zuhant a magyar építőipar teljesítménye

Óriásit zuhant a magyar építőipar teljesítménye

A francia orvosi akadémia hat hónapra növelné a dózisok közti időtartamot a Pfizer és a Moderna vakcináinál

A francia orvosi akadémia hat hónapra növelné a dózisok közti időtartamot a Pfizer és a Moderna vakcináinál