Automatikusan jár az iparűzési adó felezése a kkv-knak

Automatikusan jár az iparűzési adó felezése a kkv-knak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Adóelőleg esetében azonban csütörtökig előre kell igényelni a csökkentést. Annak sem kell kétségbe esnie, aki lemarad a határidőről.

Az érintett kis- és közepes vállalkozások közel 90 százaléka (410 ezer cég) nyilatkozott már arról, hogy szeretné csökkenteni már az iparűzési adó március 15-ig fizetendő előlegét is - közölte a Pénzügyminisztérium.

A minisztérium szerint még egy nap van arra, hogy a vállalkozók leadják a nyilatkozatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, de jelezték, az sem marad ki a csökkentésből, aki elmulasztja a február 25-i határidőt, mert egy igazolási kérelemmel később is pótolható, de azt legkésőbb az adóelőleg megfizetésének az időpontjáig érdemes elintézni.

A közel 400 ezer katásnak, a tevékenységüket idén kezdő vállalkozásoknak vagy az előtársaságoknak viszont nem kell nyilatkoznia, mert nekik eleve nem kell adóelőleget fizetniük.

A PM jelezte, hogy a fenti elektronikus nyilatkozattétel csak az adóelőleg kedvezményes fizetéséhez szükséges, ettől függetlenül automatikusan minden vállalkozásnak csak az egyszázalékosra csökkentett iparűzési adót kell majd 2022. május 31-ig megfizetnie.

A tárca emlékeztetett, hogy az összesen 150 milliárd forintos adóenyhítésre akkor jogosult egy cég, ha ha mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősül, és a nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege négymilliárd forint alatt marad. Ennek kiszámításakor a vállalkozó és a kapcsolódó, illetve partnervállalkozások adatait össze kell számítani, vagyis a négymilliárd forintos értékhatár, valamint a foglalkoztatotti létszámra vonatkozó határ nem az egyedi vállalkozás szintjén, hanem „csoportszinten” értelmezendő.

Hozzászólások