szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Százezreket fizethetnek a teraszokért, amelyeket a korlátozások miatt nem is használhatnak.

A ki nem nyitott teraszok és a meg nem érkezett turisták után is fizettet a vendéglátósokkal a Niedermüller Péter vezette önkormányzat – írja a 24.hu. A VII. kerület ugyanis a kijárási tilalom idejére is kiszámlázta a közterület-használati díj egy részét.

A bulinegyed vendéglátósainak küldött határozatokban a lap szerint naponta, négyzetméterenként 100 forintos összeg szerepel, ami a szokásos díj körülbelül 30 százaléka. Az elsőre alacsonynak tűnő összeg a november 11-étől akár csak március 31-éig tartó 141 napra számolva is eléri a 282 ezret már egy kisebb, 20 négyzetméteres terasz esetében is. Ezt lényegében bevétel nélkül kellene kitermelnie az egyébként is eladósodó helyeknek, amelyek közül sokan még a kormány által novemberben ígért bértámogatásra is csak várnak.

Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester egy hónappal korábban azt nyilatkozta, hogy a bulinegyedben a korábban meglévő vendéglátóipari egységeknek több mint a 40 százaléka biztosan tönkrement, 20-30 százalék pedig még "billeg". A polgármester akkor azt mondta, moratóriumot vezettek be a bérleti díjakra, és újragondolják a teraszok díjának a kérdését.

Niedermüller Péter: A bulinegyed helyeinek 40 százaléka biztosan tönkrement

A VII. kerületi polgármester szerint az ilyen profilú vállalkozásoknak az újrainduláshoz, működtetéshez is segítségre van szükségük.

A 24.hu most hiába kereste kérdéseivel az önkormányzatot, onnan – mint írják – csak a válasz ígérete érkezett.

A cikk szerint több vendéglátós azt is jelezte, hogy a napokban megkapták a felügyeleti díjról szóló számlákat is. Ezt az adónemet még az előző, fideszes polgármester, Vattamány Zsolt vetette ki 2013-ban, „a közbiztonság, illetve a köztisztaság fenntartásához kapcsolódó többlet feladatok” ellátására hivatkozva. Mint egy vendéglátós elmondta, nem is érti, hogy a három havonta esedékes díjról miért kaptak most számlát, amikor szinte egy turista sincs, így az önkormányzatnak sem okoznak többlet feladatot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Budapesten át utazhatott két orosz ügynök a csehországi robbantáshoz

Budapesten át utazhatott két orosz ügynök a csehországi robbantáshoz

Bűnösnek mondták ki Derek Chauvint George Floyd halála ügyében

Bűnösnek mondták ki Derek Chauvint George Floyd halála ügyében

Palkovics: Nem kell ahhoz egyetem, hogy egy ország titkosszolgálati tevékenységet folytasson

Palkovics: Nem kell ahhoz egyetem, hogy egy ország titkosszolgálati tevékenységet folytasson