szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Bill Hwang dél-koreai bevándorló nemcsak saját magát tette tönkre, a Credit Suisse is 4,7 milliárd dollárt veszített az Archegos Capital botrányban, amelyet a Bloomberg foglalt össze.

10 milliárd dolláros saját tőkéjéhez ugyancsak 10 milliárdos bankhitelt szedett össze Bill Hwang, aki a Wall Street csaknem láthatatlan óriásává nőtte ki magát. Március közepére ő lett a ViacomCBS fő részvényese, bár ezt jóformán senki sem vette észre, mert olyan rafinált pénzügyi hálót szőtt a manőver köré. Csakhogy a ViacomCBS részvényei esni kezdtek, és mindenki vissza akarta kapni a pénzét. Pillanatok alatt kiderült: az Archegos Capital fizetésképtelen.

Valóságos tanmese ez a Wall Streetről, ahol nem is oly ritkán fordul elő, hogy a profi módon felépített pénzügyi kártyavár egy pillanat alatt összeomlik. Miért? Mert megváltozik egy fontos körülmény, amelyre a mindenre elszánt pénzügyi vállalkozó a számításait alapozta.

Az elmúlt években jelentősen lazították a tőzsdei ellenőrzés szabályait, melyeket annak idején a nagy pénzügyi válság idején szigorítottak meg. Korábban az Enron látványos bukása mutatta meg, hogy a tőzsdei manipulációk hihetetlen magasságba repíthetnek egy kétes vállalkozást, de ugyanilyen gyorsan a mélységbe is taszíthatnak. Utána pedig az ambiciózus pénzügyi vállalkozók a börtönben merenghetnek a változó szerencséről.

Bill Hwang felemelkedése és bukása

A most 57 éves pénzügyi vállalkozó Dél-Koreából érkezett az USA-ba 1982-ben. Apja lelkész volt, édesanyja kísérte el Amerikába, ahol kezdetben szakács volt a McDonald'sben, hogy megtanuljon angolul. Las Vegasban kezdődött a karrierje, ahol a nagy pénz sokakat megszédített már. A dél-koreai ifjú, aki Billre változtatta keresztnevét, Los Angelesben, a jónevű UCLA egyetemen szerzett közgazdasági diplomát. Csakhogy itt is – mint Las Vegasban – a csillogás vonzotta igazán: "Hibáztatom azokat, akik oly kellemes környezetbe helyezték el a UCLA egyetemet. Én bizony nem sok időt töltöttem tanulással" – ismerte el őszintén a törekvő ifjú egy templomi beszédében.

Bill Hwang az egyetemi tanulás helyett inkább Hollywood, Beverly Hills és Santa Monica luxuséletét figyelte, és elhatározta: maga is ilyen jólétben fog élni. Így nem csoda, ha épphogy átment a vizsgákon. Tanulmányait azután Pittsburgh-ben folytatta, ahol meg is szerezte a diplomát.

Ezt követően dél-koreai pénzügyi cégeknek dolgozott New Yorkban, ahol meg voltak elégedve vele. Így jutott el egy álomállásba: a Tiger Management 1980-ban úttörője volt a kockázati alapoknak (hedge fund). Az alapítóatya, Julian Robertson tiszteletet vívott ki magának a Wall Streeten. Ez a tekintélyes üzletember egyengette Bill Hwang útját a New Yorki tőzsdén: segített neki létrehozni a saját kockázatitőke-alapját Tiger Asia néven. Hamarosan Bill Hwang már 3 milliárd dollárral gazdálkodhatott. Kezdetben sikerrel.

Mi volt a módszere? Nem sok részvényt vett, hanem egyből vagy kettőből sokat Kínában, Dél-Koreában, Japánban vagy másutt Ázsiában. A vásárláshoz jelentős összegű bankkölcsönt szerzett. Ily módon megsokszorozta a nyereséget és megosztotta a kockázatot, de hogyha veszített, akkor nagyon sokat vesztett.

A szépen gyarapodó Bill Hwang igyekezett megőrizni a látszatot. Lelkész fiaként egyházi pénzeket is forgatott – sikerrel. Saját vallásos alapítványának, a Grace and Mercynek megsokszorozta a pénzét: 70 millió dollárról felvitte 500 millióra.

Feleségével egy 3 millió dolláros házban éldegélt New Jersey-ben. Ez a Wall Streeten szerény megoldásnak számított.

2008 rossz éve volt Hwangnak is

A Tiger Asia is komoly veszteségeket szenvedett, amikor a Lehman Brothers összecsuklott, megindítva ezzel a világméretű pénzügyi válságot. Vizsgálat indult a Tiger Asia ellen bennfentes információk felhasználása miatt. 2012-ben Bill Hwangnak sikerült megállapodni a tőzsdei felügyelettel: a Tiger Asia elismerte felelősségét, és kárpótolta az ügyfeleket. Ezenkívül 44 millió dolláros büntetést is kifizetett. Bill Hwangot eltiltották attól, hogy mások pénzéhez hozzáférjen. Ezt a tilalmat tavaly vonta vissza a tőzsdei felügyelet.

Miután a Tiger Asia ily csúfos véget ért, Bill Hwang 2013-ban megalapította az Archegos nevű céget. Ez lényegében egy kockázatitőke-alap volt, de azzal a jelentős különbséggel, hogy kezdetben csakis Hwang és családtagjai pénzével játszott a tőzsdén. A tőzsdefelügyelet nem figyelt fel rá emiatt.

Az óriások beálltak Hwang mögé

A Goldman Sachs kezdetben elutasította a dél-koreai pénzügyi vállalkozót, és más nagy pénzintézetek is elhúzódtak tőle. Csakhogy azután az Archegos saját tőkéje elérte a 10 milliárd dollárt! Így mindjárt kívánatos partnerré vált a Goldman Sachs, a Nomura vagy a Credit Suisse számára.

Idén Bill Hwang a ViacomCBS-re tett, mert úgy vélte: a streaming miatt a cég részvényei felfutnak majd. Kezdetben igaza is volt. Egy éve 12 dolláron állt a ViacomCBS, amely januárban elérte az 50 dollárt, március közepén pedig már 100 dollár felé kúszott az árfolyam.

A ViacomCBS ezen felbuzdulva 3 milliárd dolláros tőkeemelést tervezett. Tudták, hogy Hwang rengeteg ViacomCBS részvényt vett, ezért tőle 300 millió dollárra számítottak. A dél-koreai pénzügyi vállalkozó azonban nemet mondott valószínűleg azért, mert ázsiai befektetései jobb profitot igértek. Az eredmény? A ViacomCBS tőkeemelés csúfos véget ért: csak 2,65 milliárdot sikerült összeszedniük a tervezett 3 milliárd helyett.

Megingott a bizalom, és a részvényárfolyam megindult lefelé. Ez kritikus helyzetbe hozta az Archegost, amelynek rengeteg ilyen részvénye volt. Bill Hwang kétségbeesett lépésre szánta el magát március végén: összehívta a neki kölcsönző bankok képviselőit és időt kért.

Másnap az óriások megkezdték az Archegos értékpapírok eladását: a Goldman Sachs, a Morgan Stanley után jött a többi óriás: a Nomura és a Credit Suisse. A svájciak késve kaptak észbe, és ezért náluk a legnagyobb a veszteség: 4,7 milliárd dollár! A Goldman Sachs állítólag gyors manőverének köszönhetően megúszta nagyobb veszteség nélkül. A Credit Suisse válságtanácskozást tartott, majd átszervezte az egész vezérkart. Fejek hullottak.

A nagyfőnök, Thomas Gottstein a belső információs hálózaton közölte az óriásbank munkatársaival, hogy "az óriás veszteség, melyet egy amerikai hedge fund okozott, teljes mértékben elfogadhatatlan".

A Credit Suisse nyereséget akart jelenteni az első negyedévben, de ehelyett kénytelen volt 960 millió dolláros veszteségről beszámolni Bill Hwang egykor szépreményű Archegos cégének New York-i bukása miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!