szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Semmilyen kapcsolata nincs a Habsburg családdal a családtagként bemutatkozó ukrán férfinak – erősítette meg Habsburg György.

Egy Franz Vladimir Habsburg-Lothringen néven bemutatkozó ukrán személy próbálta hamis meghatalmazással átvenni a Dunaferr feletti irányítást – állította a cég orosz többségi tulajdonosa még márciusban. Habsburg György párizsi magyar nagykövet a Euronewsnak most azt mondta:

„Ő egy szélhámos, ismerjük őt, használja a nevet, de semmilyen kapcsolata nincs a családdal.”

Az egyre átláthatatlanabb és bonyolultabb Dunaferr-botrányban itt próbálhatnak eligazodni:

Kopaszokkal és meghatalmazásokkal mennek egymásnak a Dunaferr-ügy szereplői

Lényegében semmiben sem ért egyet a Dunaferr körül hadakozó két csoport, sőt, amiről az egyik azt állítja bírósági papírja van, a másik is ugyanilyen határozottan állítja annak pont az ellenkezőjét. Egy dologban lehetünk csak biztosak: nem lesz könnyű dolga a nyomozóhatóságoknak, bíróságoknak, ha igazságot akarnak szolgáltatni.

A Habsburg családnak egyébként valóban van ukrajnai kötődése, Wilhelm Habsburg 1918-tól Ukrajna függetlenségéért harcolt, a két világháború között Ausztriában segítette a Szabad Ukrajna mozgalmat, 1947-ben a szovjet hadsereg elrabolta, és nem sokkal később vagy egy kijevi kórházban vagy egy munkatáborban halt meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!