szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ország legvagyonosabb embere szerint azért támadják az üzleti életben elért sikerei miatt, mert elkötelezett jobboldali. Az sem igaz szerinte, hogy mindent visznek, hiszen a közbeszerzéseknek kevesebb mint 10 százalékát nyerték el.

Interjút adott az Indexnek Mészáros Lőrinc vállalkozó, Felcsút korábbi polgármestere, Orbán Viktor jó barátja, aki egy friss kimutatás szerint Magyarország leggazdagabb embere: vagyonát csaknem 500 milliárd forintosra teszik. Kemény kérdést nem kapott, kijelentéseire egy alkalommal sem kérdezett vissza a beszélgetés készítője.

Arra a felvetésre, hogy gyors gyarapodása miatt gyakran „támadják”, azt mondta: elfogadja és megérti, hogy sokaknak nem tetszik az elkötelezett jobboldali kiállása.

Mivel ma Magyarországon jobboldali kormány van, érthető számomra, hogy az ellenzék a Mészáros Csoporton és más, jobboldalhoz kötődő gazdasági szereplőkön keresztül támadja a kormányt.”

Azt is hozzátette: nem tulajdonít különösebb jelentőséget a becsült vagyon alapján felállított listáknak.

Az a vád is a baloldali politikusoktól és médiától jön szerinte, hogy azért olyan sikeresek a cégei a közbeszerzéseken, mert politikai hátszele van. Balliberális tévhitnek nevezte azt, hogy a munkákat odaadják a vállalkozóknak, a munkáik döntő többségéhez elmondása szerint nyílt eljárásokkal jutnak, ahol a legkedvezőbb ajánlat győz.

A közbeszerzési eljárások kevesebb mint 10 százalékát nyertük el vagy kizárólagosan vagy másokkal társulva. Aki tehát azt állítja, hogy mi mindent viszünk, az nem mond igazat. Azt persze nem állítom, hogy ellenséges közegben dolgozunk, mint, mondjuk, 2002 és 2010 között, amikor sorra kaptuk a NAV-ellenőrzéseket, folyamatosan vagyonosodási vizsgálatokat rendeltek el ellenem.”

Hozzátette azt is, hogy az üzleti életben nem jellemző az a látványos szembenállás, ami átlengi a teljes hazai közéletet, a szereplők felül tudnak emelkedni a politikai nézetkülönbségeken. Ő is szívesen ebédel vagy vadászik közösen a gazdaság legtöbb szereplőjével.

Úgy véli, azért él negatív kép az emberek fejében a csaknem 30 ezer embert foglalkoztató cégbirodalmáról, mert „Magyarországon vannak politikai erők, akik a multinacionális tőke érdekeinek érvényesítésében érdekeltek”.

Elmondása szerint a koronavírus-járvány alatt is jól teljesítettek a cégei, bár néhány ágazatuk megtorpant, a turizmust és a vendéglátást pedig „szinte teljesen letarolta” a pandémia. Külön kiemelte, hogy a Tigáz megvásárlását és a Titász-tranzakciót, amelyekkel a magyar energetikai piac jelentős szereplőjévé váltak.

Arról, hogy az érdekeltségébe tartozó hotellánc, a Hunguest Hotels 17,7 milliárd forintos állami támogatást kapott felújításra, egyebek mellett azt mondta: ők csak a harmadik körben, a kisebb szálláshelyek megsegítése után jelentkezhettek a pályázatra, s az elnyert összeg csupán a rekonstrukcióra költött pénz harmada. A lánc elleni bojkottfelhívásra úgy reagált, értelmezhetetlen számára, hogy

magukat szociálisan érzékenynek vallók hogyan támadhatnak magyar munkahelyeket, mert valójában erről van szó. Amikor az ellenzék a Hunguest Hotelst, Magyarország legnagyobb szállodaláncát támadja, a magyar munkavállalókat, családtagjaikat, tulajdonképpen az országot bojkottálja”.

Nemzetközi terjeszkedésükről szólva közölte: az építőiparban „szeretnénk a környező országokban erőteljesebben jelen lenni, Horvátországban, Szlovákiában és Romániában komoly terveink vannak. De nem csak a régióban gondolkodunk: most vásárolunk Líbiában két céget, erőmű-karbantartó vállalatokat.”

Az MKB, a Budapest Bank és a Takarékbank fúziója Mészáros szerint 2023-24-re zárulhat le, addig a három pénzintézet ugyanúgy működik majd, mint eddig. Az új bankban, amely „,mindenféleképpen” tőzsdei cég lesz, meghatározó, de 50 százalék alatti részesedése lesz a Mészáros Csoportnak – magyarázta.

Szóba került az is, hogy a Momentum Mozgalom elnöke, Fekete-Győr András jelöltje kilátásba helyezte Mészáros elszámoltatását, aki erre úgy reagált:

a Momentum miniszterelnök-jelöltjének súlyos kijelentéseivel a magyar történelem sötét korszaka sejlik fel, amikor megtorlást helyezett kilátásba”.

Szerinte az ilyen fenyegetésekkel „azt a közösséget is támadják, amelyet mi úgy hívunk, Mészáros Csoport”.

Politikai kérdésekkel nem foglalkozik, amióta visszavonult a közélettől, de a jobboldal győzelmét jósolja a milliárdos. Arra a kérdésre, nem tart-e attól, hogy azok kerülnek hatalomra, akik most a legélesebben kritizálják, azt mondta:

Nekem nincs félnivalóm. Egy ekkora vállalatot csak transzparensen lehet működtetni.”

„Nagyon korrektül megoldottuk ezt a kérdést” – mondta Mészáros a Kelemen Beatrixszal való házasságának lezárásáról és a vagyonmegosztásról. – „36 év után váltak el útjaink, mindig hálás leszek ezért a három és fél évtizedért.”

Új párjáról, Várkonyi Andreáról azt mondta: az elmúlt időszakban akaratukon kívül „ kissé nagy a sajtóérdeklődés irányunkba, de Andival nagyon boldogok vagyunk”. Hozzátette azt is: egyikük számára sem volt kérdés, hogy össze szeretnék kötni az életüket, részleteket azonban nem árult el a készülő esküvőről.

Szerelmes Mészáros: Várkonyi kitervelt vallomását hírzárlat követi

Mint egy gyorsan lerántott ragtapaszon, olyan sietséggel igyekszik túlesni a kormánybulvár Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea kapcsolatának hírén. A médiaterv eddig jól működött, kérdés, hogy a jövőben mennyire lesz fegyelmezett a csillogáshoz szokott menyasszony.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!