szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A bezárt salzburgi üzemben 127 éven át készült a zeneszerzőről elnevezett édesség.

A Mondelez édesipari vállalat bezárta Salzburg külvárosában azt az üzemet, ahol 127 éven át készült a Mozartról elnevezett „Echten Salzburger Mozartkugel” – számolt be róla a Kurier.

Az eredeti gyártó, a Salzburg Chocolate 2021-ben csődbe ment. A fizetésképtelenségi eljárás megindítása után 2022 februárjában új tulajdonossal újraindult a gyártás, ami azonban drasztikusan visszaesett az erősen megnövekedett a nyersanyag-, a csomagolóanyag-, a szállítási és mindenekelőtt az energiaköltségek miatt.

Az utolsó Mozart-golyó december 5-én készült el, a gyártás azonban valószínűleg ezúttal is csak ideiglenesen állt le. A márka receptjének joga ugyanis a Mondelez-nél maradt, amely hírek szerint a termelést Lengyelországban, vagy Csehországban indítja újra.

A marcipánnal töltött csokoládégolyók receptjét Paul Fürst cukrász álmodta meg 1890-ben. Leszármazottainak van egy cukrászdája Salzburg belvárosában, ahol a mai napig kézzel készítik ezt a desszertet az eredeti recept szerint. Paul Fürst nem védette le a Mozartkugeln nevet, ezért a bonbonokat több osztrák és külföldi cég is gyártja.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!