Elkészültek a pécsi koncertközpont tervei

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Elkészültek a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program részét képező konferencia- és koncertközpont engedélyezési tervei, amelyeket kedden, Pécsett mutattak meg a sajtó képviselőinek.

A Pécs2010 Menedzsment Központ szerdán adja át a terveket a közigazgatási hivatalnak. Ezzel kezdetét veszi a nemzetgazdasági szempontból kiemeltnek minősített beruházás engedélyeztetési eljárása - mondta Mészáros András, az EKF-program főigazgatója a sajtótájékoztatón.
 
Beszámolt arról, hogy a tervpályázaton nyertes budapesti Építész Stúdió Kft. által készített tervek alapján, mintegy 6 milliárd forintból, a belvároshoz közel olyan ezer férőhelyes épület készül el 2010-re, amelynek fő funkciója komolyzenei hangversenyek megtartása, de a zenekaroknak fenntartott helyiségek átrendezhetők konferenciák és fórumok résztvevőinek fogadására is.
 
Hozzátette: a kivitelezés 2008 őszén kezdődik. Az épület a környezetébe szervesen illeszkedő, könnyen megközelíthető, s hosszú távon is jól hasznosítható, költséghatékonyan működtethető lesz, lehetővé téve a Pannon Filharmonikusok mellett több pécsi együttes sikeres tevékenységének folytatását, Pécs kulturális kínálatának bővítését.
 
Mészáros András megjegyezte, hogy az EKF többi nagyprojektje közül a regionális könyvtár és tudásközpontnál a jövő héten, a közterek és parkok újjáélesztése esetén a következő hetekben kerül sor az engedélyeztetési tervek átadására.
 
A pécsi EKF-program költségvetése 45 milliárd forint, ebből 9 milliárdot tesznek ki a működési költségek, amelyek a rendezvények forrásait is magukban foglalják. A fennmaradó összeget beruházásokra fordítják. A büdzsé tervezett európai uniós forrásokból, állami támogatásból, önerőből és szponzorok felajánlásaiból áll.