Lovaggá ütötték Peter Jackson filmrendezőt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hagyományokhoz híven egy kard lapjával a vállát megérintve ütötte lovaggá Peter Jackson Oscar-díjas filmrendezőt az új-zélandi főkormányzó.

Anand Satyanand főkormányzó II. Erzsébet brit uralkodót képviselte a szerdán megrendezett wellingtoni szertartáson. A Gyűrűk Ura-trilógia rendezőjének kitüntetését tavaly év végén jelentették be. "Igazság szerint a filmkészítés nem szóló teljesítmény - emberek százaié és ezreié - tehát úgy érzem, a filmipar nevében fogadhatom el a kitüntetést" - köszönte meg az új-zélandi alkotó.

A 48 esztendős filmes nagy megtiszteltetésnek nevezte a lovagi címet. Mint mondta, ez a kitüntetés nagy múltra visszatekintő hagyományai miatt többet jelent számára, mint az Oscar-díj. A hatalmas sikert aratott, J. R. R. Tolkien regényéből született trilógia összesen 17 Oscar-díjat kapott, A király visszatér című befejező epizód a legjobb film és a legjobb rendező elismerését is elnyerte.

Jackson jelenleg producerként dolgozik A hobbit című, két részesre tervezett kalandfilmen, ami az azonos című Tolkien-regényből készül. Emellett Steven Spielberg oldalán a Tintin képregénysorozat nyomán születő három film produceri munkáiból is kiveszi a részét.